Terje Børjesson og Tommy Amundsen har laget en bok om Grünerløkka som er full av følelser. Foto: Vegard Velle

Her er boka for deg som er glad i Grünerløkka

En bok om Grünerløkkas nyere historie er ute. Det megetsigende navnet sier sitt: Grünerløkka – Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger uten slips og pensko fra Grønnløkka og omegn.

Publisert

Det er ikke mange som kunne klart å formulere historien om Løkka på en såpass stemningsfull og nostalgisk måte som Terje Børjesson. Tekstene er som en tidsreise tilbake i tid til 70-tallet, til ungdomstiden, gode tider.

Børjesson selv er oppvokst opp på Grünerløkka, i bakgårdene sammen med Svenna, Roffen, Gerd, Tor og Tulla. På den tiden mor var hjemmeværende og arbeiderne stempla inn på Aker, Nyland og Kværner. Selv presenterer Børjesson boka slik: «Dette er først og fremst en bildebok med fotografier fra 70-tallets Grønnløkka… Tekstene har blitt til med utgangspunkt i Tommys motivvalg… og nedskrevet med en ganske så lett og løssluppen penn».

”Tommy” er identisk med fotograf Tommy Amundsen. Som hobbyfotograf har han tatt tusener av bilder av Grünerløkka siden ungdommen. Historiearkivet hans fra indre Oslo er en gullgruve for dem som vil studere hvordan byen har forandret seg den siste mannsalderen. Det er disse (glans)bildene som illustrerer bokas mange, korte tekster. Bildene vekker til live minner fra et Oslo som nå er borte.

En historie om klasseforskjeller

Men alt var ikke bedre i gamle dager, og boka er ingen idyllisering av før i tiden. Klasseforskjellene var høyst tilstedeværende, myndighetene ville bygge 4-felts motorvei gjennom Grünerløkka og Akerselva var blå og grå av kjemikalier, lut og kloakk.

Hver gang du blar, premieres leseren med en ny kort historie om Løkka. Ikke bare får du en historie, du blir også presentert for historiefortelling: Om menneskene bak Thorvald Meyers gate og Schleppegrells gate, om bakgrunnen for Birkelunden, Ringnes bryggeri og Nedre Foss.

Boka har et sosialt blikk, et Grünerløkka uten slips og pensko. Eller som det går frem av tittelen på en av historiene: Rike barn leker best. Dette er ikke bare historien om bydelen, men også historien om menneskene, om sliterne, som har befolket området: de utstøtte, krigsseilerne, alkisene, dem som havnet i «uløkka» (ja boka er full av glemte ord og vendinger) og dem som ble utnyttet som gratis hushjelp.

Sjelen på Løkka

Historiene er intense, fortettede og selvopplevde, og det er utrolig mye fortellerglede her. Personene bak boka kommer ikke bare fra Løkka, de er selve Løkka inkarnert, de er med og skaper den såkalte sjelen denne bydelen er full av.

For deg som har vokst opp i Oslo på 70-tallet eller som er glad i Grunerløkka eller rett og slett er historieinteressert, denne boka bør være ditt neste kjøp. Boka burde også bli til et foredrag, med visning av bilder og musikk fra 70-tallet. Det ville vært noe.

NB: Terje Børjesson skriver også en ukentlig spalte i VårtOslo. Her kan du få med deg noen smakebiter fra boka. Boka er å få kjøpt her.

Powered by Labrador CMS