DEBATT
Folk flest ønsker å bevare søndagen som en fridag, mener Henrik Dahl Jacobsen (Ap).
Foto: Sturlason / Oslo kommune
– Søndagsåpne butikker i Oslo sentrum er et ideologisk motivert forslag som få har etterspurt
Ikke bare ønsker folk flest å bevare søndagen som en fridag. De fleste bedrifter støtter heller ikke forslaget, fordi de vet at totalomsetningen neppe øker – de vil bare pådra seg høyere kostnader til søndagslønninger.
I dag sitter jeg og forbereder meg til møte i finansutvalget i Oslo bystyre. Her skal vi behandle et forslag fra høyrebyrådet om å åpne for søndagshandel i Oslo sentrum.
I praksis foreslår de å svekke regelverket som bevarer søndagen som en felles fridag. Det er interessant å se hvordan de argumenterer for dette: Blant annet hevder de at søndagene i stor grad brukes til grensehandel, og at dette kan reduseres dersom forbrukerne kan handle i Oslo sentrum.
I hovedsak matvarer
Problemet er bare at grensehandelen i all hovedsak dreier seg om matvarer – og i Oslo sentrum finnes det knapt matbutikker.
Et raskt Google-søk viser at de fleste matbutikkene i sentrum er såkalte Brustad-buer som Joker, Matkroken og Bunnpris. Disse har allerede lov til å holde åpent under dagens regelverk.
At grensehandelen vil bli redusert fordi Coop Mega på Aker Brygge også får holde åpent på søndager, er omtrent like sannsynlig som å bli truffet av lynet to ganger og overleve.
Overser motstand
Videre påpeker byrådet at flere høringsinstanser uttrykker motstand mot forslaget, men at de likevel velger å overse dette. Den enkle forklaringen er at folk flest ønsker å bevare søndagen som en fridag.
De fleste bedrifter støtter heller ikke forslaget, fordi de vet at totalomsetningen neppe øker – de vil bare pådra seg høyere kostnader til søndagslønninger.
Alt i alt fremstår dette som et ideologisk motivert forslag som få egentlig har etterspurt. Det er vel derfor argumentene og eksemplene er så svake.