Solvang helsehus på Teisen avlaster sykehusene i Oslo med å ta hånd om fire koronapasienter.
Solvang helsehus på Teisen avlaster sykehusene i Oslo med å ta hånd om fire koronapasienter.

Koronasmitte ved 17 sykehjem i Oslo: - Vi har smitte på veldig mange institusjoner. Det er utrolig krevende

To beboere ved sykehjem i hovedstaden er døde etter å ha blitt smittet av koronavirus. I tillegg er 35 ansatte og 18 beboere bekreftet smittet. — Vi gjør vårt ytterste nå, sier direktør Helge Jagmann i sykehjemsetaten.

Publisert

Smittetallene inkluderer Solvang helsehus, der fire koronapasienter har flyttet inn for å avlaste sykehusene, skriver NRK.

— Vi gjør vårt ytterste nå, men det er utrolig krevende. Vi har 10.000 medarbeidere og gjør det vi kan for å hindre smitten, men vi ser at den øker i takt med smitten i befolkningen , sier direktør Helge Jagmann i sykehjemsetaten.

Les også: Nå har VårtOslo-abonnementet kommet. Og vi trenger hjelp fra deg

— Medarbeidere er veldig fortvilet

Det er påvist koronasmitte på 17 sykehjem i Oslo, viser opptellingen NRK har foretatt.

— Vi har smitte på veldig mange institusjoner nå, og det tydelige tegnet er at det er medarbeidere som står for smitteinnføringen, sier Jagmann.

— Medarbeiderne er veldig fortvilet fordi de frykter at de kan ha så små symptomer at de ikke merker at de er smittet. De går på jobb hver dag og møter pasienter som de har hatt i to år og blitt glad i, sier etatdirektøren til NRK.

Les også: Historisk høy arbeidsledighet i Oslo. Verst på vestkanten

Mindre smitte andre steder

NRK har gjennomført en opptelling i de ti største kommunene, som til sammen har 188 sykehjem eller lignende institusjoner.

Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Tromsø og Trondheim oppgir alle null smittede ved sine institusjoner. I Bergen har én beboer testet positivt for koronavirus, mens i Lillestrøm har det vært koronautbrudd på Skedsmotun bo- og behandlingssenter. 12 beboere og 15 ansatte er smittet, og én pasient er død.