Miljø- og samferdselsbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) ved byggestart for Oslos nye reservevannforsyning, som har en kostnadssprekk på minst 4,5 milliarder kroner.

Vent deg prissjokk på vann og kloakk

En rekke kommuner planlegger store økninger i vann- og avløpsavgiftene. I Oslo vil avgiften øke med 3.500 kroner for gjennomsnittshusholdningen. Årsaken er blant annet en kostnadssprekk på minst 4,5 milliarder kroner i byens nye reservevannforsyning.

Publisert

En undersøkelse Kommunenes sentralforbund (KS) har gjennomført blant norske kommuner viser at 60 prosent av kommunene som har svart planlegger for en økning i vann- og avløpsgebyrene på mellom 10 og 20 prosent, skriver NRK.

— Rentene øker og prisveksten er høy. I tillegg har det vært gjennomført mange store investeringer i vann og avløp, sier områdedirektør Helge Eide i KS.

Milliardsprekk for Oslos nye vannforsyning

I Oslo legges det nå opp til en økning på mer enn 16 prosent neste år, og i årene som følger. På fire år vil en gjennomsnittlig Oslo-husholdning få en regning som øker med 3.500 kroner.

Trondheim legger opp til en økning av avgiften på vann, avløp, feiing og renovasjon med rundt 1.700 kroner for gjennomsnittshusholdningen, Stavanger øker med 24 prosent for vann og 12 prosent for avløp.

Mye av bakgrunnen er rente- og prisstigningen, men det har også vært en rekke store prosjekter på området.

Oslo bygger blant annet en ny reservevannforsyning som har lidd under en mye omtalt kostnadssprekk.

Ifølge tall i en rapport fra Kommunerevisjonen har prosjektet sprukket med 68 prosent, og blir minst 4,5 milliarder kroner dyrere enn først antatt.

Prinsippet på dette området er såkalt selvkost – at økte utgifter til utbedring og utbygging av vann- og avløpssystemer legges på innbyggernes gebyr.

Powered by Labrador CMS