Kafeen
Kafeen "Kanskje kommer kongen" på Paulus sykehjem på Grunerløkka er innredet med gamle møbler. Sykehjemmet drives av omsorgsfirmaet Attendo. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

– Innsparing er et fremmedord for byrådet

Vi burde heller alle og enhver applaudere de som tørr å satse i velferdssektoren og lykkes, fremfor en kollektiv klappjakt på kapitaleiere som tar ut profitt.

Publisert

Å se etter kommunale innsparinger, er noe byrådet neglisjerer. Deres ideologiske overbevisning står i revers, fremfor en foroverlent holdning til innsparinger og samfunnsøkonomisk lønnsomhet.

I forrige uke viste NRK til at byrådet kunne spare opp til 440 millioner kroner på anbudsrunder i eldreomsorgen. Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap) gikk imot byrådets eget regnestykke om innsparing, og argumenterte med at hennes mål ikke var en ”billigst mulig, men best mulig eldreomsorg”.

Har et problem med profitt

Det byrådet hopper bukk over er at det går fint an å produsere en tjeneste, uten at det er kommunen som produserer tjenesten.

I velferdssektoren driver byrådet kappløp med seg selv om å få fjernet de kommersielle aktørene. De ønsker at tilbydere innenfor velferd, kun skal drives av det kommunale, eller av de såkalte ”ideelle” aktørene.

Byrådets argumentasjon mot de kommersielle aktørene er at eierne skal ta ut profitt. Med profitt menes det at eieren tar ut avkastningen på tjenesten i sin ”egen lomme”, uten å investere eller ansette folk i bedriften.

Profitt også i velferdssektoren

Et spørsmål ingen politikere fra begge aksene i den politiske skalaen snakker om er den rasjonelle tanken over profitt. Det burde i utgangspunktet være en selvfølge at du som bedriftseier, skal få bestemme hva avkastningen på din tjeneste skal kunne gå til.

Det bør være en selvfølge at man kan tjene penger på anstendig arbeid. Hvorfor det er da så moralsk forkastelig for venstresiden at en bedriftseier tar ut profitt i velferdssektoren, men samtidig er musestille hvis den samme eieren tar ut profitt i annen sektor?

Applaus til de som lykkes

Innsparinger er noe byrådet i Oslo, men også samtlige kommunepolitikere i landet burde se på. Gjennom å kunne spare og konkurranseutsette i samtlige sektorer vil kommunen få de nødvendige innsparingene til å kunne kutte i eiendomsskatten eller få fjernet bompengene.

For FpU er svaret ja takk begge deler. Vi skiller ikke på offentlige eller privateide foretak, så lenge tjenestene tilfredsstiller kundenes ønske.

Dagens byråd burde heller bruke gulrot fremfor pisk. Vi burde heller alle og enhver applaudere de som tørr å satse i velferdssektoren og lykkes, fremfor en kollektiv klappjakt på kapitaleiere som tar ut profitt.

Powered by Labrador CMS