Redaksjonsmøte i VårtOslo i januar 2017, litt over en ukes tid etter lanseringen. Redaktør Vegard Velle foran og ved godt mot, journalist Anders Høilund til venstre i stripete genser, så journalistene Christian Boger, Nafissa Zaheer og Susanne Skaug, nyhetsleder Tarjei Kidd Olsen (bakerst), journalist Johannes Hellstrand Frøshaug, programmerer Abdu Günaydın (som øver på hypnoseblikket), og sist men ikke minst, salgssjef Torun Berg. Foto: Kay Asbjørn Knutsen Schjørlien
I dag feirer VårtOslo ett år, og en million lesere
På denne datoen i fjor ble VårtOslo lansert "midt i en drepende mediekrise", som bloggen Østkantliv så oppmuntrende formulerte det. Ett år senere har vi nådd en million lesere.
Det ble startskuddet for et intenst år for en liten gruppe med Oslo-borgere. Journalister, fotografer, selgere, programmerere og andre engasjerte mennesker som mente at Oslo trengte en lokalavis.
"Tenk at hovedstaden ikke har egen lokalavis!", konstaterte de forundret, og gjorde noe med saken.
– Det er selvsagt ikke sikkert at vi vil lykkes. Men vi vil gjøre vårt beste. Og det vi vil være gode på er lokal journalistikk. Vi kommer til å prioritere å skrive om Vålerenga Vertshus og Sagene Lunsjbar i stedet for Sentrum Scene, Rockefeller eller Spektrum. Vi vil skrive om det som angår folk der de bor. Den lokale skolen, barnehagen eller det lokale utestedet, sa Velle til fagbladet.
Annonse
Ett år senere har vi publisert mer enn 1400 saker.
Her er noen av de andre som skrev om VårtOslo disse første dagene:
I løpet av det første året har VårtOslo fått stadig flere lesere. I snitt har avisa nå mer enn tre ganger så mange lesere per dag enn den hadde den første tiden.
Totalt har vi hatt en million lesere siden 12. januar i fjor. Det er flere mennesker enn hele Oslos befolkning.
VårtOslo har også hatt nesten tre millioner sidevisninger. Det vil si at lesere har sett på sider på nettstedet så mange ganger.
Størst på Facebook
Facebook-siden vår ble lansert en liten stund før lanseringen av VårtOslo, og allerede på dagen vi lanserte avisa hadde vi 1800 "likes". Ett år senere har vi nesten 10 000 likes. Dermed er vi største lokalavis i Oslo-regionen på Facebook.
Etterhvert opprettet vi også profiler på Twitter, hvor vi har rundt 1350 følgere, og på Instagram, hvor vi har rundt 750 følgere.
Det er tydelig at vi ikke var de eneste som savnet en lokalavis for Oslo.
Helsesøster på Snapchat
Sakene våre blir også sitert andre steder. Noen ganger lager andre saker med utgangspunkt i våre saker.
I det hele tatt er det tydelig at mange engasjerer seg i saker som omhandler bilavgifter, parkering, sykkeltiltak og infrastruktur. Noen av de mest populære sakene blant våre lesere handler om nettopp disse temaene.
Likevel er det faktisk ikke disse sakene som havner helt på topp.
Å lage avis, og attpåtil stifte avis, det er ikke bare-bare. Særlig når man ikke har et stort mediekonsern, rike investorer, eller for den saks skyld pressestøtte, i ryggen.
VårtOslo har blitt hjulpet frem av en mye større gruppe mennesker enn den håndfull store redaksjonen som jobber med dette hver dag. Vi har fått hjelp fra journaliststudenter, pensjonerte journalister, fotografer, selgere og programmerere. Det er mange som har gitt, og gir, av sin tid på frivillig basis for å bidra til å skape en Oslo-avis igjen.
For de som jobber med VårtOslo hver dag, er ikke "hver dag" alltid en overdrivelse. Avisa skal ut nesten hver dag, året rundt. Dermed blir det mange helger, kvelder og netter på den håndfull store redaksjonen. Heldigvis er det ny kaffemaskin på huset.
I mangel av et eget, selvstendig journalistisk produkt for Norges hovedstad: @VartOslo imponerer. (Tror neppe de har overflod av ressurser)
Godt spørsmål! VårtOslo har faktisk hatt hele tre tilholdssteder.
De første månedene var VårtOslo basert på Tøyen. De første par ukene i lokaler i bygget som folk flest kjenner som Aktivitetshuset K1. Så flyttet vi rett over veien til Tøyen Startup Village, som seg hør og bør for en startup som VårtOslo.
På våren i fjor flyttet vi på nytt, denne gangen til gamle Landbrukets hus i Schweigaards gate 34c på Grønland. Huset er omdøpt til Greenhouse Oslo, og huser mange spennende firmaer og organisasjoner, inkludert VårtOslo, avisa for deg med hjerte for Oslo.
Presten og politikeren
VårtOslo har også et spennende redaksjonsråd som møter oss regelmessig og kommer med verdifulle innspill. Rådet består av:
Sunniva Gylver, prest, forfatter og tidligere programleder for flere livssynsprogram på TV
Erling Lae (H), tidligere byrådsleder i Oslo 2000-2009
Rune Gerhardsen (Ap), byrådsleder 1991-1997
Merethe Ruud, fotograf og skribent
Aina Kristiansen, grafisk designer, typograf, redigerer og journalist, og en av to bak bloggen Stakkars Oss ... som bor i asfaltjungelen Oslo
Mina Adampour, journalist, samfunnsdebattant og lege
Hvis år en er noe å gå etter, blir år to et hendelsesrikt år! Hvordan synes dere VårtOslo har gjort det så langt, og hva vil dere at vi skal skrive om i 2018?