Redaksjonsmøte i VårtOslo i januar 2017, litt over en ukes tid etter lanseringen. Redaktør Vegard Velle foran og ved godt mot, journalist Anders Høilund til venstre i stripete genser, så journalistene Christian Boger, Nafissa Zaheer og Susanne Skaug, nyhetsleder Tarjei Kidd Olsen (bakerst), journalist Johannes Hellstrand Frøshaug, programmerer Abdu Günaydın (som øver på hypnoseblikket), og sist men ikke minst, salgssjef Torun Berg. Foto: Kay Asbjørn Knutsen Schjørlien
Redaksjonsmøte i VårtOslo i januar 2017, litt over en ukes tid etter lanseringen. Redaktør Vegard Velle foran og ved godt mot, journalist Anders Høilund til venstre i stripete genser, så journalistene Christian Boger, Nafissa Zaheer og Susanne Skaug, nyhetsleder Tarjei Kidd Olsen (bakerst), journalist Johannes Hellstrand Frøshaug, programmerer Abdu Günaydın (som øver på hypnoseblikket), og sist men ikke minst, salgssjef Torun Berg. Foto: Kay Asbjørn Knutsen Schjørlien

I dag feirer VårtOslo ett år, og en million lesere

På denne datoen i fjor ble VårtOslo lansert "midt i en drepende mediekrise", som bloggen Østkantliv så oppmuntrende formulerte det. Ett år senere har vi nådd en million lesere.

Publisert

I vår aller første sak 12. januar i fjor ønsket selveste ordfører Marianne Borgen VårtOslo velkommen.

Det ble startskuddet for et intenst år for en liten gruppe med Oslo-borgere. Journalister, fotografer, selgere, programmerere og andre engasjerte mennesker som mente at Oslo trengte en lokalavis.

"Tenk at hovedstaden ikke har egen lokalavis!", konstaterte de forundret, og gjorde noe med saken.

— Oslo har blitt en blindsone i mediene, sa VårtOslos redaktør Vegard Velle til fagbladet Journalisten, rett før lanseringen.

– Det er selvsagt ikke sikkert at vi vil lykkes. Men vi vil gjøre vårt beste. Og det vi vil være gode på er lokal journalistikk. Vi kommer til å prioritere å skrive om Vålerenga Vertshus og Sagene Lunsjbar i stedet for Sentrum Scene, Rockefeller eller Spektrum. Vi vil skrive om det som angår folk der de bor. Den lokale skolen, barnehagen eller det lokale utestedet, sa Velle til fagbladet.

Ett år senere har vi publisert mer enn 1400 saker.

Her er noen av de andre som skrev om VårtOslo disse første dagene:

En million lesere

I løpet av det første året har VårtOslo fått stadig flere lesere. I snitt har avisa nå mer enn tre ganger så mange lesere per dag enn den hadde den første tiden.

Totalt har vi hatt en million lesere siden 12. januar i fjor. Det er flere mennesker enn hele Oslos befolkning.

Her ser vi antallet daglige lesere øke gradvis gjennom hele 2017, frem til vi nå har mer enn tre ganger flere lesere i snitt per dag enn vi hadde den første perioden i fjor. Fremstilling: Google Analytics
Her ser vi antallet daglige lesere øke gradvis gjennom hele 2017, frem til vi nå har mer enn tre ganger flere lesere i snitt per dag enn vi hadde den første perioden i fjor. Fremstilling: Google Analytics

VårtOslo har også hatt nesten tre millioner sidevisninger. Det vil si at lesere har sett på sider på nettstedet så mange ganger.

Størst på Facebook

Facebook-siden vår ble lansert en liten stund før lanseringen av VårtOslo, og allerede på dagen vi lanserte avisa hadde vi 1800 "likes". Ett år senere har vi nesten 10 000 likes. Dermed er vi største lokalavis i Oslo-regionen på Facebook.

I desember nådde vi 666 følgere på Instagram...
I desember nådde vi 666 følgere på Instagram...

Etterhvert opprettet vi også profiler på Twitter, hvor vi har rundt 1350 følgere, og på Instagram, hvor vi har rundt 750 følgere.

Det er tydelig at vi ikke var de eneste som savnet en lokalavis for Oslo.

Helsesøster på Snapchat

Sakene våre blir også sitert andre steder. Noen ganger lager andre saker med utgangspunkt i våre saker.

En sak som virkelig slo an i så måte var Slik klarte en kreativ helsesøster å få ungdommer til å åpne seg om ståpikk-problemer og tunge tanker. Kort tid etter ble den plukket opp av blant annet NRK og TV2.

https://www.vartoslo.no/slik-klarte-en-kreativ-helsesoster-a-fa-ungdommer-til-a-snakke-om-stapikk-problemer-og-tunge-tanker/

Et annet eksempel er saken Byrådsleder Raymond Johansen utsetter tredobling av dieselbil-takstene i bomringen, som ble sitert flere steder.NRK viser til VårtOslo-sak

Saken Fra nyttår kan flytebrua mellom Sørenga og Sukkerbiten bli borte fikk også mye oppmerksomhet. Heldigvis ble den reddet, men så viste det seg at den sannsynligvis bare blir det i to år.

I det hele tatt er det tydelig at mange engasjerer seg i saker som omhandler bilavgifter, parkering, sykkeltiltak og infrastruktur. Noen av de mest populære sakene blant våre lesere handler om nettopp disse temaene.

Likevel er det faktisk ikke disse sakene som havner helt på topp.

Topp 10 mest populære saker

Den aller mest populære saken vi har hatt noensinne er NRK-reportasje om skummel kriminalitet i Oslo øst skaper sterke reaksjoner.

https://vartoslo.no/nrk-reportasje-om-skummel-kriminalitet-i-oslo-ost-skaper-sterke-reaksjoner/

Også sakene på andre- og tredjeplass handler om integrering og diskriminering. På andreplass har vi – Bussjåføren sa til den afrikanske mannen: Sett deg bak, dere er fulle av sykdom. På tredjeplass Same og venninnen ville sette seg ned på Kafé Asylet på Grønland, men da kom den daglige lederen og jaget dem.

Saker om helse, eldreomsorg og sosiale ytelser er mange også opptatt av. På fjerdeplass har vi saken Sjokkerende funn ved sykehjem i Oslo: Beboere og pårørende bes om ikke å hisse hverandre opp og dele elendigheten.

På femteplass debattinnlegget – Folk gir opp å søke utvidet uføregrad. De klarer ikke fylle ut søknaden og blir i tillegg avvist når de søker hjelp på NAV-kontoret.

Gressholmen kro er tilbake

En annen gjenganger er at mange liker å lese om spennende serveringssteder, så det er ikke bare negative saker som fenger. På sjetteplass har vi KaffeLykke ser ut som en helt vanlig hipsterkafe på Grünerløkka, men er helkommunal, og på syvendeplass Gressholmen kro har fått nye kroverter som vil bevare nostalgien og servere real og ærlig mat.

På åttendeplass finner vi en sak som skapte mye debatt blant leserne: Statsministeren valgte å ta med seg tungt bevæpnet politi på barnefestival i Oslo. Flere deltakere reagerte sterkt.

Niendeplassen ble kapret av en oppløftende sak som heter Fra tung rusmisbruker til miljøterapeut: — Jeg er stolt av meg selv. Og på tiendeplass forteller Anja Homgren hvorfor jeg orker å åpne sjappa hver dag.

https://vartoslo.no/fra-tung-rusmisbruker-til-miljoterapeut-jeg-er-stolt-av-meg-selv/

Den mest populære saken i løpet av årets første 12 dager finner vi på 25. plass. Den tar for seg nok et tema hvor det er svært delte meninger: ulv.

https://vartoslo.no/det-er-ikke-usannsynlig-at-alfahannen-er-blitt-drept-av-krypskyttere/

VårtOslos dream team

Å lage avis, og attpåtil stifte avis, det er ikke bare-bare. Særlig når man ikke har et stort mediekonsern, rike investorer, eller for den saks skyld pressestøtte, i ryggen.

VårtOslo har blitt hjulpet frem av en mye større gruppe mennesker enn den håndfull store redaksjonen som jobber med dette hver dag. Vi har fått hjelp fra journaliststudenter, pensjonerte journalister, fotografer, selgere og programmerere. Det er mange som har gitt, og gir, av sin tid på frivillig basis for å bidra til å skape en Oslo-avis igjen.

For de som jobber med VårtOslo hver dag, er ikke "hver dag" alltid en overdrivelse. Avisa skal ut nesten hver dag, året rundt. Dermed blir det mange helger, kvelder og netter på den håndfull store redaksjonen. Heldigvis er det ny kaffemaskin på huset.

Godt og vel, men hvor bor dere egentlig?

Godt spørsmål! VårtOslo har faktisk hatt hele tre tilholdssteder.

De første månedene var VårtOslo basert på Tøyen. De første par ukene i lokaler i bygget som folk flest kjenner som Aktivitetshuset K1. Så flyttet vi rett over veien til Tøyen Startup Village, som seg hør og bør for en startup som VårtOslo.

På våren i fjor flyttet vi på nytt, denne gangen til gamle Landbrukets hus i Schweigaards gate 34c på Grønland. Huset er omdøpt til Greenhouse Oslo, og huser mange spennende firmaer og organisasjoner, inkludert VårtOslo, avisa for deg med hjerte for Oslo.

Presten og politikeren

VårtOslo har også et spennende redaksjonsråd som møter oss regelmessig og kommer med verdifulle innspill. Rådet består av:

  • Sunniva Gylver, prest, forfatter og tidligere programleder for flere livssynsprogram på TV
  • Erling Lae (H), tidligere byrådsleder i Oslo 2000-2009
  • Rune Gerhardsen (Ap), byrådsleder 1991-1997
  • Merethe Ruud, fotograf og skribent
  • Aina Kristiansen, grafisk designer, typograf, redigerer og journalist, og en av to bak bloggen Stakkars Oss ... som bor i asfaltjungelen Oslo
  • Mina Adampour, journalist, samfunnsdebattant og lege

Redaksjonsrådet VårtOslo

Ordføreren er med: Toppen av VårtOslos førsteside 12. januar i fjor, dagen vi lanserte.
Ordføreren er med: Toppen av VårtOslos førsteside 12. januar i fjor, dagen vi lanserte.

De politiske veteranene Erling Lae og Rune Gerhardsen har altså funnet sammen hos den fjerde statsmakten, i redaksjonsrådet til VårtOslo. I oktober lot de seg attpåtil intervjue: – Uten mediene, hva har vi å holde oss fast til da? Skravel?

Hvis år en er noe å gå etter, blir år to et hendelsesrikt år! Hvordan synes dere VårtOslo har gjort det så langt, og hva vil dere at vi skal skrive om i 2018?

Powered by Labrador CMS