Tammy Bolderdijk var heldig og fikk kjøpt en av de billige posene med bakervarer fra Samson. Foto: Live Drønen

Med denne appen kan du være med på å hindre matsvinn, for en veldig billig penge

Hvert år kastes en tredjedel av all mat som produseres. Dette er noe folka bak appen Too Good To Go prøver å gjøre noe med. 

Gjennom å tilby brukere å hente mat som er igjen, rett før restauranter, bakerier og matutsalg stenger, er målet med appen Too Good To Go å redusere matsvinn. I Oslo har de en rekke restauranter, bakerier og butikker med på laget.

— Bare her til lands kaster hver av oss i snitt 42 kilo mat hjemme hvert år. Matsvinn er et stort problem, og det ønsker jeg å gjøre noe med, sier Sophie Wiik, daglig leder og eier av Too Good To Go i Norge.

— Med appen har vi lagd en mer tilgjengelig, enkel og billig løsning for alle som ikke vil kaste mat, sier hun.

Alltid vært engasjert i matsvinn

Sophie Wiik er daglig leder og eier av Too Good To Go i Norge. Foto: Presse

Wiik lanserte appen i januar 2016 sammen med en gjeng i Danmark. Så ble hun daglig leder og eier av appen i Norge, og startet i Oslo, med kontor på Tøyen Startup Village på Tøyen Torg.

— Gjengen jeg startet Too Good To Go med, ble jeg faktisk kjent med gjennom dumpster diving — altså å lete etter mat i søppelkasser og lignende. Så matsvinn er noe jeg alltid har vært engasjert i.

Nå er en rekke butikker, hoteller, restauranter, kantiner og bakerier med på laget, og teamet har utvidet til å fungere ikke bare i Oslo, men i en rekke større og mindre byer i landet.

— På landsbasis har nesten 300 000 personer lastet ned appen, og flest i Oslo, sier Wiik.

Vinn-vinn-situasjon

Acacaia de Meo, som også arbeider for Too Good To Go, forteller at appen har blitt veldig godt mottatt av brukerne og restaurantene de samarbeider med.

Ulike restauranter i Oslo lager porsjoner av mat de har til overs før stengetid. Foto: Too Good To Go

— Uansett hvilket konsept det er snakk om, så tar det tid. Men det har vært overraskende lett å få med folk, fordi det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier hun.

— Vi vet at restaurantene har det veldig travelt, så vi prøver å gjøre det så lett som mulig for dem. Alt de må gjøre, er å skrive hvor mange porsjoner de har til salgs, og så ordner vi resten. Og så får brukerne billig mat.

— Det blir nesten som et spill

På appen kan man se hvilke restauranter, butikker og bakerier i nærheten som tilbyr varer fra dag til dag. Det står hvor mange porsjoner som er igjen, og når du må hente dem: som oftest et tidsrom på 20-30 minutter før stengetid.

Det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder, og på de aller fleste stedene blir det utsolgt hver dag. I Oslo er blant annet flere avdelinger av Samson bakerier, Starbucks Torggata og restauranten Yam Yam på Østbanehallen steder folk kan hente mat.

Gjelder å være først ute

Flere spisesteder, bakerier og matutsalg tilbyr billig mat rett før stengetid. Her Tammy Bolderdijk etter handel. Foto: Live Drønen

Utenfor Samson Grünerløkka møter vi Tammy Bolderdijk, som nettopp har hentet en stor pose med bakervarer for 35 kroner.

— Jeg har brukt appen veldig mange ganger. Jeg kan vel si at jeg er litt avhengig av den. Det er også spennede, for det blir nesten som et spill. Det gjelder jo å være først ute, sier Bolderdijk.

Så langt har appen i Norge reddet 304 495 porsjoner med med mat fra å gå til spille. Dette tilsvarer cirka 609 tonn med CO2. En av disse porsjonene får nå Bolderdijk med hjem.

— Jeg tipper og at det blir for mye brød og boller å ta med hjem for de som jobber her, så med dette initiativet slipper de jo å kaste mat. Det synes jeg er utrolig bra, sier hun.

— Å tenke grønt har blitt trendy

Wiik forteller at Too Good To Go nå har 456 samarbeidspartnere fra nord til sør i landet. Det er kafeer, matbutikker, kiosker, hoteller, bakerier, kantiner, bensinstasjoner, grønnsaksbutikker, og flere.

— Vi vil samarbeide med alle som selger mat, sier hun.

Appens team i Norge, med daglig leder og eier Sophie Wiik i midten. Foto: Too Good To Go

— Før var det skambelagt å hente billig mat, men nå føler jeg at det å tenke grønt har blitt trendy. Jeg opplever at folk er stolte over å være med på å minste matsvinn, og det er utrolig positivt, sier Wiik.

Hun forteller at arbeidet med appen ikke bare handler om at man skal kunne kjøpe billig mat.

— Jeg ser på hele prosjektet som en holdningskampanje for å få folk til å forstå hvor viktig dette faktisk er. Vi prøver å være med på ulike arrangementer for å spre budskapet om at man virkelig må tenke på hva man kaster over hele linja: På jobb, hjemme og så videre.

Powered by Labrador CMS