Elever fra Holmlia skole på minnemarkeringen for Benjamin Hermansen på Youngstorget 26. januar 2011. Foto: Wikipedia

— Jeg tok bussen fra Holmlia, og ingen prøvde å rane eller skyte meg

Publisert

På torsdag var jeg på mitt første bydelsutvalgsmøte i Søndre Nordstrand. Etter møtet tok jeg bussen fra Holmlia til sentrum. Det var ingen som prøvde å rane eller skyte meg, ei heller noen barn som prøvde å selge meg hasj.

Med andre ord var Holmlia akkurat det samme som jeg er vokst opp med.

Jeg har bodd hele livet mitt på Holmlia, og ikke en eneste gang har jeg hørt om skyting. Den ene gangen noen ble knivstukket og drept på Holmlia, var det Benjamin Hermansen som ble drept av nynazister som kom fra Bøler.

NRKs reportasje om de østlige bydelene i Oslo fremstiller blant annet bydelen min, Søndre Nordstrand, som en krigssone. Jeg har aldri vært redd for å gå alene på Holmlia om kvelden (eller dagtid for den saks skyld).

Rett og slett usant

Å fremstille Oslos østlige bydeler som stappfulle av slemme mørke menn som henger i et hjørne som er klare for å rane enhver levende organisme som går forbi, er med på å øke stigmatiseringen og tar ikke tak i kjerneproblemet.

For det finnes utfordringer i Søndre Nordstrand, og det er viktig å anerkjenne. Men de utfordringene handler snarere om sosioøkonomiske forhold som må sees i sammenheng med hvilke fattigdomsfeller som finnes.

Det handler om økonomi, ikke parallellsamfunn

På Mortensrud i Søndre Nordstrand har man sett 100 prosent oppslutning etter at gratis kjernetid i AKS (aktivitetsskolen) ble innført. Dette beviser at valget om å sende barn på AKS kun handler om økonomi.

Altså ikke om et mulig parallellsamfunn som er i ferd med å utvikle seg hvor innvandrermiljøer segregerer seg selv fra resten av samfunnet for øvrig – slik man referer til når man sier at Oslo øst har «svenske tilstander».

Spørsmål om økonomi dukker ikke opp for familier kun når det er snakk om AKS, men også på flere områder og stadier i livet til barna.

Vi kjenner oss ikke igjen

Jeg opplever ikke NRKs reportasje som på noen som helst måte saklig, med faktabaserte tall og statistikker, for det er ikke bare jeg som ikke kjenner meg igjen i fremstillingen til NRK av Oslo øst. Hverken ungdommene jeg er vokst opp med eller de 24.000 ungdommene som deltok i Ung i Oslo-undersøkelsen kjenner seg igjen.

I undersøkelsen kommer det frem at ungdommer i Oslo opplever Oslo som relativt trygt, og ungdommer drikker og ruser seg generelt mindre.

Store sosiale forskjeller

Men undersøkelsen viser også at det er store sosiale forskjeller blant unge i Oslo. De har lavere utdanningsambisjoner, trener mindre, deltar sjeldnere i organiserte fritidsaktiviteter og blir oftere mobbet.

Det er disse utfordringene som NRK bør lage en reportasje om. Ikke bidra til å stigmatisere og stereotypisere Oslo øst.

Powered by Labrador CMS