Byrådsleder Raymond Johansen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen mener elever må satse på yrkesfag. Foto: Karin Steenstrup, Oslo kommune
– Endelig tør osloungdom å velge yrkesfag
Lave søkertall over mange år gjorde at Høyre-byrådet bygget ned yrkesfagene i Oslo. Nå har trenden snudd. For tredje året på rad er det en økning i antallet elever i Oslo som søker seg til yrkesfagene.
Søkertallene til videregående opplæring i Oslo til neste skoleår viser at andelen som søker yrkesfaglig utdanning er nesten 27 prosent, en økning fra 21,8 prosent i skoleåret 2016-2017.
Økningen de siste tre årene tilsvarer nesten 800 flere fremtidige fagarbeidere. Særlig positivt er det med søkingen til fag som vi vet byen vår har stort behov for fremover.
Helse- og oppvekstfag har i løpet av tre år vokst fra 415 til nesten 600 søkere. Bygg- og anleggsteknikk har nesten doblet søkertallene, fra 96 til 175.
Vi ser også at antallet som ønsker læreplasser er høyt og stigende over flere år. Samlet betyr det at pilene endelig peker oppover for yrkesfagene i Oslo.
Yrkesfag er et trygt valg
Årets søkertall viser at elever og foreldrene deres har forstått budskapet: yrkesfag er et trygt karriereløp som gir spennende muligheter i arbeidslivet.
I motsetning til hva mange tror, stenger ikke valg av yrkesfag for videre utdanningsvalg og karrieremuligheter. Du kan ta fagbrev, mesterbrev, gå på fagskole eller ta påbygging til studiekompetanse og Y-veier direkte fra fagbrev til høyere utdanning.
Å velge yrkesfag er for mange det utdanningsvalget som gir flest alternativer videre i livet.
Vi garanterer læreplass
Da dette byrådet tiltrådte, var det åpenbart for oss at yrkesfagene i Oslo trengte et realt løft. Men først måtte vi erkjenne at de fleste ungdommer i Oslo egentlig ikke vet hva yrkesfag er. De fleste mangler yrkesfaglige forbilder i familien.
Vi så også at det var for mange som ikke fikk læreplass, og at både ungdommene og foreldrene deres var bekymret for at det var et useriøst arbeidsliv som ventet i etterkant, med dårlige arbeidsvilkår, utrygghet og evt. sosial dumping.
Byrådet la derfor frem strategien Yrkesveien, en strategi med over 30 tiltak for økt søking til og gjennomføring i yrkesfagene. Blant annet sørger vi for at elevene nå møter yrkesfagene og fagarbeidere allerede i grunnskolen, og ikke bare gjennom en brosjyre på en utdanningsmesse i 10. klasse.
I en rekke fag tilbyr vi også garantert læreplass, som innebærer at kvalifiserte søkere slipper å bekymre seg for om det er læreplass til dem. I tillegg har vi lagt frem Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv. Her stiller vi strenge krav til leverandører til kommunen om bruk av faglærte og lærlinger, faste jobber og anstendige lønns- og arbeidsvilkår.
Flere bør velge yrkesfag
Politikk virker, det ser vi på søkertallene til yrkesfagene, men vi kan likevel ikke ta foten av gasspedalen. Byrådets langsiktige mål er at 1 av 3 ungdommer i Oslo søker seg til yrkesfagene.
Vi må sørge for at flere tør å velge utradisjonelt, for å velge yrkesfag i Oslo er nettopp det: å velge utradisjonelt.
Vi må også sørge for flere læreplassgarantier og at flere blir kvalifisert for å søke læreplass. Videre må vi fortsette å arbeide for et seriøst arbeidsliv, ved å utvide Oslomodellen til også å gjelde helse- og omsorgssektoren.
Vi har fortsatt en vei å gå, men pilene peker endelig i riktig retning.