Årvolltoppen boligsameie ønsker nå å søke på kommunal støtte til innendørs sykkelstativer. Foto: Klimaetaten

Oslo kommune etablerer tilskuddsordning for sykkelparkering innendørs

Nå kan borettslag og sameier søke om penger til sykkelskur eller sykkelgarasje. Trygg sykkelparkering heter Oslo kommunes nyeste tilskuddsordning for sykler.

Publisert

I Årvolltoppen sameie bor det mange med dyre elsykler og terrengsykler, men uheldigvis har de vært rammet av gjentatte sykkeltyverier. Selv om sameiet har sykkelparkering ute, er det mange beboere som ikke setter syklene sine der, i frykt for tyveri.

– Flere beboere lar være å bruke sykkelparkeringene ute, blant annet på grunn av gjentatte tyverier. Kapasiteten i garasjen er sprengt og vi ønsker oss flere sykkelparkeringsplasser i garasjen. Dette tenker vi at vi kan løse ved å sette inn toetasjes sykkelstativer, sier Heidi Birkelund, styremedlem i Årvolltoppen sameie.

Setter sykkelen i leiligheten

I garasjen er det for få sykkelparkeringer. Flere velger derfor å sette sykkelen inne i leiligheten eller i boden sin. Sameiet ønsker nå å søke om tilskudd til å bygge låsbart sykkelskur ute og et toetasjes låsbart stativ i garasjen.

– I dag er det mange som ikke finner plass til sykkelen i garasjen. Vi har også behov for parkering for longtail-sykler, lastesykler og sykkelvogner, noe det ikke er lagt til rette for i dag. Når du må hente sykkelen i boden hver gang du skal ha den, blir det lettere å velge bilen, sier Birkelund.

Trygg og god sykkelparkering

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg støtter den nye ordningen.

– Oslos innbyggere sykler mer enn noen gang, men folk som bor i leilighet har ikke alltid et godt sted å sette sykkelen. Byrådet vil at alle skal kunne parkere sykkelen sin trygt og tørt, derfor lanserer vi nå en støtteordning for borettslag og sameier, sier hun.

Byråd Berg er opptatt av å legge til rette for å erstatte bilen med sykkel.

– Byrådet satser stort på bygging av sykkelveier, vi har støtteordning for kjøp av lastesykler for bedrifter, vi har samarbeid med arbeidsgivere om klimavennlige jobbreiser og gir nå støtte til borettslag og sameier over hele byen, sier hun.

Lettere å sykle vinterstid

Tilskuddsordningen retter seg mot borettslag og sameier som ønsker å etablere en innendørs sykkelparkering. Sykkelparkeringen skal etableres på et avgrenset område og med tak. For eksempel i et nytt sykkelskur i en skjermet bakgård eller på et ledig garasjeareal.

Hensikten med ordningen er å tilrettelegge for at så mange som mulig får mulighet til å sykle året rundt. Tilskuddet dekker 20 prosent av investeringskostnadene, begrenset oppad til maksimalt 100 000 kroner per borettslag eller sameie.

Slik ønsker kommunen å gjøre det lettere og erstatte bilbruken med kostbare og plasskrevende elektriske sykler eller lastesykler.

Tilskuddsordningen har en ramme på to millioner kroner. Tilskuddet vil dekke 20 prosent av kostnaden for tiltaket, men er begrenset oppad til 100 000 kroner per søker. Tilskuddet dekker både grunnarbeider og selve sykkelparkeringsløsningen.

Årvolltoppen sameie

Årvolltoppen sameie er et ganske nytt bygg fra 2017. Det har 89 boenheter, cirka 250 beboere og mange sykler.

Sykkelgarasjen inne er helt full. Foto: Klimaetaten
Fra sykkelparkeringen ute har det flere ganger vært sykkeltyverier. Foto: Klimaetaten
I denne garasjen har sameiet lyst til å etablere toetasjers sykkelstativer. Foto: Klimaetaten
Årvolltoppen sameie er fra 2017 og har mange syklister. Foto: Klimaetaten
Powered by Labrador CMS