Steinar Eastwood i Lillomarka O-lag har god grunn til å være stolt av det nye kartet.

Det helt nye kulturminnekartet over Lillomarka kan vise selv den ivrigste markatraveren noe nytt

Lillomarka Orienteringslag har tatt for seg kulturminnene som finnes i Lillomarka. De har nå gitt ut et kart som i tillegg til å være orienteringskart, også er et kart over kulturminnene i denne delen av Oslomarka. — Det har jo vært drevet med litt av hvert i marka opp gjennom tidene.

Akkurat i rett tid før jul presenterer Lillomarka Orienteringslag den perfekte julegaven for markatraveren. Kartet heter «Orienteringskart med kulturminner i Lillomarka». Det var tidligere verdensmester i ski-orientering, Vidar Benjaminsen, som kom på ideen.

Den gamle steinbrua i Steinbruvannet kommer til syne når vannstanden er ekstra lav.

Brukt notater av kjent skogvokter

I mange år noterte skogvokter Håvard Pedersen hvor det lå kulturminner i terrenget. Det er rester etter kullmiler, det er hustufter, det er spor etter gruvedrift av mange slag, og det er rester etter gamle veier i marka.

På kartet er det også markert hvor det er funnet fangstgroper for elg. Disse kan være mange hundre år gamle. De gamle jegerne har også etterlatt seg buestillinger, steder de hadde forberedt for å ligge i skjul under jakt med pil og bue.

— Vi har brukt Håvard Pedersens notater, lest artikler fra Grorud historielag og fra Maridalens venner. Deretter har jeg markert stedene på kartet. Alt vi har kommet over har vi fått med på kartet. Skulle det oppdages mer i årene framover, så får vi disse markeringene med på kartet i neste utgave, sier Steinar Eastwood i Lillomarka O-lag.

Beskrivelsene av kulturminnene er skrevet av Håvard Pedersen.

— Vi har foreløpig trykket opp ett tusen kart, men blir vi utsolgt kan vi trykke opp flere, fortsetter han.

I 1929 var det gårdsdrift på Sørliåsen på Rødtvedt

Historiene bak kulturminnene

Det er det vanlige orienteringskartet over Lillomarka i 1:10000 som er grunnlaget for kulturminnekartet. I tillegg til at kulturminnene er markert på kartet får du historien bak kulturminnene, der det er en liten beskrivelse av hva du kan finne trykket på kartets bakside.

— Vi vet at det er stor interesse for kulturminner. Dette kartet er trykt på vannbestandig papir. Derfor kan du godt ha med deg kartet ut på tur, selv om det skulle være vått i været. Siden kartet er så detaljert som orienteringskart, har vi fått markert nøyaktig hvor kulturminnene er å finne. Ei kullmile ruver jo ikke i terrenget, sier Eastwood.

Harald Grandes hytte øst i Årvollåsen er nå regnet som et kulturminne. Den dramatiske historien bak, kan du lese på Lillomarka O-lags kart.

— Kulturminner er interessant

Kartet er en påminnelse på at Lillomarka ikke har ligget som en stor ødemark, og at vi ikke er de første som bruker marka. Lillomarka har vært bebodd i hundrevis av år, og folk har brukt marka til å ta ut trekull og mineraler. Den gamle Hadelandsveien gikk også gjennom Lillomarka. Det samme er en del av hovedveien mellom Christiania og Bergen. Disse er også markert på kartet.

— Jeg vokste opp i atriumhusene på Ammerud. Da brukte vi marka mye. Nå bor jeg på Kjelsås, fortsatt tett på Lillomarka, men nå på vestsiden. Kulturminner er interessant. Det har jo vært drevet med litt av hvert i marka opp gjennom tidene, sier Steinar Svelle, som kjøpte to kart.

Det kan vel hende at noen i Svelles omgangskrets får en flat pakke inneholdende et kart til jul.

Kartet kan foreløpig bestilles hos Lillomarka O-lag KART@lillomarka.no. Det vil også bli lagt ut for salg på Linderudkollen og i andre markahytter, og etter hvert også hos lokale bokhandlere.

Powered by Labrador CMS