Politiet tar har fått inn flere anmeldelser for hatkrim mot russere den siste tiden.
Politiet tar har fått inn flere anmeldelser for hatkrim mot russere den siste tiden.

Oslopolitiet undersøker mulig hatkrim mot russere

Oslopolitiet har fått inn flere anmeldelser de knytter til krigen i Ukraina og sjekker også tips om mulig politisk motivert hatkriminalitet mot russere.

Publisert

Politiet vil ikke gå inn på de konkrete anmeldelsene de har mottatt, men vurdere om de skal etterforskes, skriver Dagbladet.

– Sakene gjelder eksempelvis skadeverk, hensynsløs atferd eller kroppskrenkelse rettet mot ukrainske eller russiske statsborgere. Politiet ser alvorlig på at enkeltmennesker blir utsatt for slike hendelser på bakgrunn av situasjonen i Ukraina, sier fungerende leder Trine Krok ved felles kriminalenhet i Oslo politidistrikt.

Tidligere denne måneden ble hærverket mot en russisk smøretrailer i forbindelse med Holmenkollen Skifestival anmeldt.

Politisk motivert

Det er også en økning i antall tips om hatefulle ytringer.

– Mange av tipsene er knyttet til politisk motiverte ytringer på bakgrunn av situasjonen i Ukraina, sier fagspesialist Monica Lillebakken ved nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet.

Selv om ytringene ikke nødvendigvis er straffbare, oppfordrer politiet folk til å anmelde dem, så de kan vurderes. Hatefulle eller diskriminerende ytringer rettet mot enkeltpersoner er straffbart, og straffes vanligvis med bøter.

Powered by Labrador CMS