Una Aina Bastholm tar over fra Rasmus Hansson som stortingsrepresentant for MDG fra Oslo. Foto: Vegard Velle
Una Aina Bastholm tar over fra Rasmus Hansson som stortingsrepresentant for MDG fra Oslo. Foto: Vegard Velle

MDG kom under sperregrensa, men jubler over godt valg og fortsatt mandat på Tinget

Publisert

– Vi tok en sjanse, og når et parti vil flytte et land inn i en ny historisk æra, må man ta noen sjanser. Kanskje blir det stang ut. Men i alle fall er det en veldig god stang, sier Rasmus Hansson.

På valgvaken til MDG i Oslo er det mange unge mennesker. Det kan nesten se ut som en studentfest, men med noen overvintrede 68-ere til stede. Medlemmene er ikke helt fornøyde med 3,3 prosent på målingene, ettersom de hadde håpet å komme over sperregrensa.

Une Aina Bastholm, partiets nye stortingsrepresentant fra Oslo, jubler over det MDGs beste stortingsvalg noensinne.

– Minst 75.000 mennesker har gitt oss fornyet tillit i arbeidet som Rasmus har startet. Vi vet ganske sikkert at vi ikke har nådd sperregrensen, men vi er på Stortinget og skal fortsette å gjøre den jobben vi gjør i dag.

MDG kommet for å bli

Fremdeles har hun et ørlite håp om at de blir to som skal gjøre den jobben sammen: henne selv og Rasmus Hansson, om han kommer inn fra Akershus.

– MDG et av bare fire partier som har gått frem i denne valgkampen. Folk må venne seg til at MDG har kommet for å bli. Vi har vist at det å ta vare på fremtida ikke trenger å gå på bekostning av det å ha det godt i dag.

Valgvaken foregår på MESH, det store gründerverkstedet i Tordenskioldsgate i Oslo sentrum. Utenfor lokalet selger et par food trucks mat til det grønne folket.

MDG i Gamle Oslo gruppebilde under valgvaken. Foto: Vegard Velle
MDG i Gamle Oslo gruppebilde under valgvaken. Foto: Vegard Velle

Fortsetter som sjef i partiet

Også representant Rasmus Hansson taler til valgvaken.

– Det har vært et fenomenalt privilegium å representere dere i fire år. Takk for at jeg fikk lov til det. Fortsatt er det en mulighet til at vi får et nytt mandat i Akershus, og da dobler vi i så fall stortingsgruppa. Nå bytter Une og jeg kontor, men jeg fortsetter å være sjef i partiet, så dere må fortsatt å gjøre som jeg sier.

Han mener det viser styrke at partiet kan bytte ut ham selv med Una Aina Bastholm.

– Vi viser at vi har bygget opp et sterkt parti med sterke politikere. Vi tåler å bytte ut noen stortingspolitikere uten at det bremser fremgangen vår i det hele tatt, sier Hansson.

Vil bli grønt folkeparti

Han peker på at MDG nå står i det politiske sentrum for oppmerksomheten. – Der blir vi, og der skal vi jobbe videre, sier han.

– I dag feirer vi, i morgen hviler vi og i overmorgen tar vi det neste steget, å bli det store grønne folkepartiet som vi vet vi kan bli, sier Una Aina Bastholm.

Har ikke merket den venstrevridde pressen

Gruppeleder for MDG i Oslo bystyre, Harald Nissen, er ikke helt fornøyd med valgresultatet.

– Verden forandrer seg, men i Norge skal vi bare holde den samme gamle kursen. Det er bra vi bare er fem millioner nordmenn, for maken til selvgodhet skal du se lenge etter, sier han.

Nissen er irritert over den systematiske kampanjen Høyre og Frp har ført mot Støre og som pressen har bidratt til.

– Det som fascinerer meg er den nesegruse beundringen for makt i det norske kommentatorkorpset. De sier at pressen er venstrevridd. Jeg har ikke merket så mye til det.

Nissen mener derimot MDG har levert.

– Vi har snudd om på det politiske landskapet ved å ta klimadebatten på en ny måte. Vi er det første politiske partiet som har etablert seg på Stortinget siden Anders Langes parti på 1970-tallet. Det tar tid å bryte opp det politiske systemet, men vi er på gang. Hehe.

Powered by Labrador CMS