Sofienbergparken er en av byens parkperler som oslofolk er glade i. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Markagrensen beskytter naturen i marka, nå trenger vi en Parkagrense for å beskytte naturen i byen

Parkagrensen skal gi et sterkere regulert vern av friområdene. Målet er å beskytte byens parker og grøntområder fra utbygging.

Publisert

Parker og grøntområder er truet over hele byen, og det har spredt seg et parkopprør blant innbyggerne. Det er ikke rart. Parkene er avgjørende for å ta vare på naturen i byen, for å håndtere mer regn og overvann som følge av klimaendringer, og ikke minst for at folk skal trives i en by som vokser.

Noen steder kjemper aksjonsgrupper for å bevare en park som trues av nedbygging. Andre steder jobber de for å få byrådet til å etablere en park i utviklingsområder som trenger det. Felles for dem alle er at de opplever lite støtte fra Arbeiderpartiet, SV og MDG i byrådet.

Forbud mot bygging på grøntområder

Det kjempes for park og grøntområder på Ensjø, Ekeberg, Huseby, Vaterland, Skøyen, Vålerenga og i Nydalen. Venstre mener at når byen vokser trenger vi mer park – ikke mindre. Derfor har vi fremmet et forslag om en Parkagrense etter modell fra Markagrensen.

Parkagrensen skal gi et sterkere regulert vern av friområdene. Målet er å beskytte byens parker og grøntområder fra utbygging.

Vi vil også innføre et sterkere vern gjennom bestemmelser i kommuneplanen, som innebærer forbud mot bygging i park- og grøntområdene og en kraftig innstramming på midlertidige bygninger i parkene.

Mer natur i byen

Samtidig vil Venstre innføre prising av alle byens grøntområder, slik at midlertidig bruk koster like mye som det skader. Dette skal avskrekke både kommunen selv og andre fra å foreslå tiltak i parkene.

Oslo trenger et byråd som er framoverlent for å sikre byens grøntområder, ikke passive og tause. Byens parker blir viktigere og viktigere når byen vokser, utvikler seg og fortettes. Derfor går Venstre til valg på mer natur, ikke mindre natur i byen.

Powered by Labrador CMS