DEBATT

Merete Agerbak-Jensen
Det er bare smuler igjen etter åtte rødgrønne år, sier Høyres gruppeleder Merete Agerbak-Jensen.

– Skatteinntekter kan bli opptil 2,5 milliarder lavere enn budsjettert. Det går fra vondt til verre i Oslo

- Oslo har levd over evne under de rødgrønne partiene, og finansiert driften ved å bruke sparepenger til å betale regningene. Når sparegrisen er tom og lønna ikke dekker løpende utgifter, må husholdningene i Oslo kutte i utgiftene.

Publisert

For en måned siden sendte styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen en bekymringsmelding til samtlige partier på Stortinget. «Nå er det alvor», oppsummerer hun.

«Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går. Det er for lite penger til å finansiere det innbyggerne forventer og de tjenestene kommunene er pålagt av Stortinget. Det må regjeringen og Stortinget ta innover seg – umiddelbart.» står det blant annet i brevet som fikk stor oppmerksomhet.

Advarselen fra KS er ikke bare ord i et brev. Det er ikke mange dager siden den fremtidige skjebnen til noen videregående skoler i Innlandet var toppsak i nyhetene over hele landet.

Den demografiske utviklingen tvinger fylket til å legge ned skoler med stadig færre elever for å frigjøre penger til å styrke andre offentlige tjenestetilbud. Det vi opplevde i Innlandet er bare starten på en utvikling vi kommer til å se mer av hvis utviklingen fortsetter.

Fra vondt til verre

I Oslo er behovet for omstilling stort og akutt. En av grunnene er den samme som kommuner over hele landet står i, ved at kraftig lønns- og prisvekst samt høyt rentenivå gjør stadig kraftigere innhugg i kommunebudsjettene.

Støre-regjeringen, støttet av SV, har vedtatt endringer av det kommunale inntektssystemet. Det tapper Oslo for nesten 600 millioner kroner av kommunens skatteinntekter årlig, i tillegg til de åtte milliardene vi allerede må gi fra seg til «skattesvake» kommuner.

På toppen av dette har Oslo under de rødgrønne partiene levd over evne, og finansiert driften ved å bruke sparepenger til å betale regningene. Når sparegrisen er tom og lønna ikke dekker løpende utgifter, må husholdningene kutte i utgiftene.

Om man i tillegg går ned i lønn, må man kutte enda mer. Det forstår alle, og det er den situasjonen Oslo kommune nå befinner seg i. Det viser seg at beregningene som lå til grunn for budsjettet for i år er feil, og at skatteinntektene i 2024 kan bli mellom 1,5 og 2,5 milliarder kroner lavere enn budsjettert. Det går fra vondt til verre i Oslo.

Kutter 80 millioner i eiendomsskatt

Den eneste som ikke har fått med seg dette ser ut til å være Arbeiderpartiets Henrik Dahl-Jacobsen, som oppsiktsvekkende nok i VårtOslo påstår at alt er velstand med kommuneøkonomien i Oslo.

«Bare neste år ligger Oslo an til å få 500 millioner kroner i frie inntekter», skriver han. Sannheten er at de samlede virkningene av statsbudsjettet er på minussiden også for Oslos del.

Dahl Jacobsen hevder at byrådet varsler «massive kutt i kommunens tjenester neste år for å få råd til kutt i eiendomsskatten». I snitt utgjør disse kuttene omtrent én – 1 – prosent for hver enkelt virksomhet, og det foreslåtte kuttet i eiendomsskatt utgjør 80 millioner kroner.

Dette altså samtidig som AP/SP-regjeringen sørger for å inndra 600 millioner kroner av Oslos egne inntekter. Det er en regning Dahl Jacobsen og hans partifeller uten blygsel ville sendt innbyggerne i form av økt eiendomsskatt. Vårt byråd vil heller drive kommunen mer effektivt uten at det går utover innbyggernes tjenestetilbud.

Bare smuler igjen

De rødgrønne politikerne har brukt høsten på å love bort penger til mange gode formål og insinuerer at alt enkelt kan finansieres om kuttene i eiendomsskatt reverseres. Det er rett og slett ikke riktig.

«Realiteten er at dagens Høyre/Venstre-byråd kom til dekket bord.» påstår Dahl-Jacobsen. Sannheten var heller at Høyre og Venstre kom til restene av et forlatt nachspiel med bare smuler igjen etter åtte rødgrønne år. Nå må vårt byråd ta oppvasken, og betale regningene som har gått til inkasso.

Powered by Labrador CMS