— Det renner inn hundre henvendelser om dagen, boligene leies ut usett og studentene sliter med å bosette seg før studiestart, skriver Pauline Isene i Utleiemegleren.

Sprengt leieboligmarked og 6700 i kø for studentbolig i Oslo. Her er seks tips så du får leiekontrakt likevel

Hvordan skille seg positivt ut og få en fot innafor hos utleiere? Utleiemegler Pauline Isene gir deg sine beste tips.

Publisert

Hele 6700 står på venteliste for studentbolig, opplyste boligdirektør Gunn Kirsti Løkka i Studentsamskipnaden i Oslo tidligere i uka.

I tillegg melder en av aktørene på utleiemarkedet, Utleiemegleren, om et enormt press på leieboligmarkedet om dagen.

«Leiekaos»

— Det renner inn hundre henvendelser om dagen, boligene leies ut usett og studentene sliter med å bosette seg før studiestart, skriver Pauline Isene, eiendomsmegler i Utleiemegleren, i en pressemelding.

Huskeliste til deg som er på utleieboligjak

  • Ta med en kortfattet bolig-CV på visning
  • Ha tidligere referanser klare og informer disse før megler ringer
  • Ta direkte kontakt med megler på telefon
  • Ring megler dagen etter visningen for å vise engasjement
  • Vis til god betalingsvilje. Utleier vil alltid ta en kredittsjekk av aktuelle leietakere
  • Tenk over inntrykket av deg på sosiale medier

Isene mener det hun kaller «leiekaoset» skyldes at både norske og utenlandske studenter og arbeidsinnvandrere som er tilbake etter pandemien, skal inn på det samme boligmarkedet.

Hun har noen klare råd til dem som venter i kø. Å ha med en kortfattet bolig-CV på visning, er ett av dem.

— Den bør inneholde hvorfor du ønsker å leie, litt om deg og din stilling eller studier, interesser, personlige egenskaper og betalingsevne.

Husk referanser og følg opp megler

Hun forteller videre at det er viktig å ha referanser fra tidligere utleiere og arbeidsgivere klare.

— Husk å informere og forberede referansene dine. Det kan fort gi et negativt inntrykk dersom de ikke er varslet og virker overrasket i telefonen. Unngå å bruke familiemedlemmer, understreker hun.

Ifølge Isene kan det også være lurt å ringe megler eller utleier dagen etter visningen. Da viser du engasjement og etterlater et positivt inntrykk.

Vær forsiktig på sosiale medier

Internett og det sosiale nettverket har blitt en trygghetskilde for meglere som leter etter den riktige leietakeren. Isene forteller at særlig Facebook og Instagram har blitt viktige informasjonskilder før de inngår leieavtaler.

— Tenk over hva slags bilder, tekster og kommentarer du legger ut på nettet. Det har skjedd at leietakere har blitt avist som følge av bilder og informasjon på Facebook og Instagram, sier hun.

Kraftige leieprisøkninger

Utleiemeglerens leieprisstatistikk viser at det i gjennomsnitt koster 13.914 kroner å leie en toroms leilighet i Oslo hittil i 2022. Snittprisen for treroms er 16.949 kroner.

Det nasjonale snittet for treromsleiligheter har hittil i år lagt seg på 15.000 kroner i måneden i følge Utleiemegleren.

— Prisene på både ettroms, toroms og treromsleiligheter har lagt seg på et svært høyt nivå. Dette skaper utfordringer for studenter og arbeidsinnvandrere som ikke har kapasitet til å møte prisøkningen, sier Isene.

Powered by Labrador CMS