Smittesituasjonen og ekstrem byggestøy har gitt en utfordrende situasjon for Lloyd Winter (foran) og de andre beboerne i Enerhaugen studenthus.

Arbeidene på Enerhaugen studenthus jager beboerne ut på gata, og der skal de jo ikke være

De vil veldig gjerne følge alle smittevernregler, men tre ukers byggestøy har drevet Tøyen-beboerne ut på lekeplassen og i parken. De savner forståelse fra Studentsamskipnaden for situasjonen.

– Vi bor helt på toppen, i niende etasje, sier Lloyd Winter og peker mot Enerhaugen studenthus i Jens Bjelkes gate 60. Blokka eies av Studentsamskipnaden i Oslo og for tiden drives det omfattende byggearbeid i blokka. Det høres svært godt, også nede på bakkeplan utenfor Kolstadgata 1.

Flere beboere har samlet seg utenfor blokka. De forteller om en hverdag som, på grunn av byggestøy, ikke går overens med smitteverntiltakene i byen.

Skoler og barnehager er stengt. Forelesningene på universitetet er stengt. Mange må jobbe hjemmefra. Men både barn og voksne i Enerhaugen studenthus har trukket ut på gata og til lekeplassen utenfor, når byggestøyen har gjort at det har føltes umulig å være innendørs. Da ender barna opp med å leke sammen i større grupper, kanskje på 12-14 barn, men det skal de jo ikke gjøre.

Beboere fra Enerhaugen studenthus, her kledt i grønt, trekker ut i parken og på lekeplassen når det blir for mye byggestøy hjemme

Føles som om det bores i hjernen

– Arbeidene starter rundt klokka 7.30 om morgenen. Det føles jo som om det bores rett i hjernen, sier en av beboerne sarkastisk, og høster anerkjennende nikk fra naboene.

På grunn av støyen er ikke mulig å ha hjemmeskole, eller ha et møte på skype, eller ha en telefonsamtale.

– Det er rett og slett ikke mulig å føre en samtale inne i leilighetene på toppen av Jens Bjelkes gate 60, forteller beboerne.

Når byen nå er nesten helt stengt, er det heller ikke mulig å ta med seg skolearbeidet til en kafé. Da ble lekeplassen og parken valget for mange av de som bor i de øverste etasjene i Jens Bjelkes gate 60.

– Vi vil gjerne følge alle smittevernråd, men det går hverken an å ha hjemmekontor eller hjemmeskole i toppetasjen for tiden, sier Lloyd Winter.

– I januar fikk vi vite at ventilasjonsanlegget skulle utbedres. Nå ser det ut som om de er i gang med å bygge en ny etasje helt øverst, sier Hodan Hussain.

Ny ventilasjon

– Arbeidene i Enerhaugen Studenthus handler om etablering av ny ventilasjon for bygget som ferdigstilles i sommer. Dette innebærer en heving og rehabilitering av taket, som muliggjør nytt ventilasjonsanlegg, sier boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo, Gunn Kirsti Løkka.

Løkka forteller at Studentsamskipnaden ønsker å ferdigstille arbeidene slik at ventilasjonen kommer til bruk for beboerne i kommende sommer-, høst- og vintersesong.

Boligdirektør i SiO, Gunn Kirsti Løkka

– Når vi blir ferdige henger sammen med kapasiteten til vår entreprenør og restriksjonene fra offentlige myndigheter som gjelder i korona-situasjonen, sier boligdirektør Løkka.

Savner forståelse for situasjonen

– Jeg ba om at arbeidet kunne utsettes til situasjonen i byen var mer normal, men fikk til svar fra at arbeidet var en avtale mellom dem og entreprenøren. Det burde være mulig ta hensyn også til beboerne, sier Lloyd Winter

– Å svare at slik er det bare, er i dagens situasjon et dårlig svar, mener Hodan Hussain.

Også hos Inga Marie Syse Kolstrøm i sjuende etasje er støyplagen stor. Leilighetene i blokka er på 40-50 kvadratmeter.

Beboerne vil mer enn gjerne holde seg inne og trygge, men støyen driver dem ut av huset. En beboer fortalte at vel ute på gata, satt fortsatt lyden av boringen i hodet, igjen til anerkjennende nikk fra naboene.

– Vi oppfordrer beboerne her og i andre studenthus til å følge myndighetenes råd og restriksjoner for å forebygge smitte. Den beste måten å ta vare på seg selv og andre akkurat nå er å overholde fysisk avstand og å passe på å vaske hendene så ofte man kan, kommenterer Studentsamskipnadens boligdirektør.

Powered by Labrador CMS