Veggismandag

På Gryn blir du servert himmelsk grøt. Foto: Mandel og Sesam

Grøten varmet, men servicen var i kjøligste laget på GRYN

Grøt er ikke hva det engang var. Glem den vanlige havregrøten, kokt på vann, og servert med sukker og kanel. På GRYN serveres tradisjonell fattigmannskost i ny drakt.

Publisert

Endelig på tide å besøke GRYN. Grøtbaren som har fått fantastiske anmeldelser i både inn- og utland. Ryktene svirrer om luksusgrøt med eventyrlige toppinger og eksotiske sammensetninger. Kristin er særs håpefull, absolutt alle gryn kan jo kombineres med plantemelk, så dette er nok en veganers drømmeplass!

Lokalet i seg selv ligger ikke så veldig sjarmig til, men sentralt så det holder, i krysset Universitetsgaten og Pilestredet, ved Ring 1. Vi kommer inn i lokalet som er tilnærmet tomt, litt mørkt og moderne med kule detaljer. Men atmosfæren en tidlig formiddag er heller kjølig.

Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Plantemelk er ikke lett

– Det er nok litt artigere her når det er fullt, påpeker Kristin.

Har dere plantemelk?

Vi går bort til disken og tar menyen nærmere i øyensyn, og får umiddelbart hjelp.

– Er noe av dette vegansk?”, spør Kristin. Vedkommende bak disken blir helt satt ut, snur seg og studerer menyen.

– Hm…ja den tropiske toppingen er jo det, sier hen litt prøvende. – Ja, men hva slags melk bruker dere i selve grøten?”, fortsetter Kristin. – Vanlig, er svaret.

– Jaha, ikke noe plantemelk da? spør Kristin for å være helt, helt sikker.

– Nei. Uten å sverge, tør vi påstå at servitøren himlet med øynene. Makan til vanskelig forespørsel liksom.

Krast møte

Hvis du, som Kristin, har litt sosial angst, kan det bli et litt vanskelig møte når servitøren er så krass. Heldigvis er vi løsningsorienterte, særlig når vi er sultne.

I fellesskap finner vi ut at hakket bygg og havre på vann, med rabarbrakompott og jordbær, blir Kristins veganske valg. Jeg (Beathe) har litt større valgmuligheter ettersom jeg spiser vegetarisk, og slår meg løs med kald havrekrem med samme topping og rømme i tillegg.

Grøten varmer på en kald høstdag. Foto: Mandel og Sesam

Omsorgsfullt laget grøt

Men grøten! Begge er helt himmelsk gode. Vi kommer raskt over den litt lunkne servicen. Her er det ikke noen vanlige valsede gryn, kokt et øyeblikk eller to. Nei, her er det hakkede korn som nok har ligget i bløt over lengre tid og blitt forvandlet til det herligste måltid. Det er så man smaker omsorgen. Fløyelsmyk og smaksrik, med både søt og syrlig topping, og til sist overstrødd med noen deilige nøtter.

Konklusjonen er at grøten varmer, men servicen er i kjøligste laget.

GRYN, praktisk:

  • Adresse: Universitetsgata 8
  • Nærmeste holdeplass: Tinghuset eller St. Olavs plass
  • Kaffe: Ikke noe plantemelk
  • Toalett: Kult, men litt upraktisk. Håndvasken er inne på toalettet, mens håndtørkeren er på utsiden.
  • NB: Grunnet arbeid i lokalet er det stengt på GRYN frem til onsdag 3. oktober (facebook).

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.

Powered by Labrador CMS