frispark4_grønland_oslo
Tegning: Firuz Kutal

Frispark

Grønland i mitt hjerte

Brugata er inngangsporten til hele verden.

Dagfinn Nordbø
Dagfinn Nordbø er satiriker, foredragsholder, artist og oslogutt.

Jeg vil slå et slag for det å gå en tur på Grønland, nærmere bestemt fra trikkestoppet Brugata, der man dog må passe godt på for ikke å bli overkjørt, her kommer det nemlig svære kjøretøyer fra begge sider, man må nennsomt åle seg over til fortauet, til der de narkomane står, junkiene, som blir dårligere behandlet enn de fleste andre i vårt samfunn, men her står de nå, etter å blitt jaget fra skanse til skanse, kjøpslår, venter, i håpløshet og håp, fra skudd til skudd, mens vektere og politifolk iblant gjør sin brysomme entré, og midt i mellom dem mobilabonnementselgerne, foran den splitter nye Tannlegevakta, eller hva den nå heter, den enorme glassfasaden griner mot deg som en kritthvit tanngard, men gå et stykke til og du kan ta deg en kaffe på Teddy’s Softbar, der herr Elvebredd holder koken, som sin far, gamle herr Elvebredd, her får du fremdeles vafler med brunost og karbonade med speilegg, ølet er det heller ikke noe å si på, Schous pils til og med, vi som er gamle nok husker at det pleide å komme på brune glassflasker, store, vi kalte dem murere – etter en kaffe på Teddy´s spaserer du videre til grønnsakhandleren, som nå kan friste med himmelsk saftige pakistanske mangos, og en rekke andre delikatesser, for ikke å snakke om kjøttbutikkene, som har høyrygg, bibringe, oksehaler og de kule delene av dyret, de billige men som virkelig smaker noe, ikke de fisefine filetene som nå er det eneste Ola Nordmann er i stand til å tilberede, nei folkens, høyrygg, kok den på lav varme i 4 timer med løk, gode grønnsaker, urter og en flaske rødvin, slik beholder du dine venner, og hva med en hårklipp tvers over gata, 180 kroner koster det for en herre å få tatt fjonene, kjapt går det, fint blir det, du blir riktig sveisen, som man sa i gamle dager, så kan man spasere videre og se på tilbudet lenger nedover, vannpiper, kofferter, lightere, rullepapir a la Bob Marley, tepper, paraplyer, storfint juggel, en hipsterkafe til og med nå, Brewgata, fred være med den, min hug ligger nok heller til Stargate, eller Under Brua, bulene du finner rett etter å ha beundret Akerselva fra Vaterlands bru, endene snatrer, en og annen måke passer også på, Stargate, stedet for de som er dobbelt så tørste og derfor får halvliteren til halv pris her, eller hva med en tur på Bob’s Pub, et frilynt sted der du beskyttet kan få deg et glass selv om du lider under en streng religion, eller kanskje du går i gifteplaner og vil se på utvalget i juvelbutikken litt lenger ned, men nå er det såpass langt på dag at du er i markedet for et måltid, hva med Punjab Tandoori, alle retter kroner 89,-, serveres med ris og salat, og så må vi ikke glemme Asylet, bygget som kjøpmannsgård i laft og bindingsverk cirka 1730, her var det barneasyl, senere gamlehjem for menn, sykehus, bank, tinghus, nå bydelshus, verksteder og et sted der man kan spise og drikke godt og mere enn godt, i ly av de svalende trærne eller under de lave takene, folk må ha vært lavere før, så pass på hodet, og kanskje du nå begynner å tenke på hjemveien, hvor du nå enn bor, østkanten, vestkanten, Godlia, Holmlia, vi er de samme folka vet du, innerst inne, og kanskje du nå svinger til høyre og inn Smalgangen, der du finner det kokken Eivind Hellstrøm kaller Norges beste grønnsaksbutikk, Torget frukt og Grønt, her får du en hel sekk løk for det du betaler for 2 løk på Meny, smellferske varer, okra, hvitløk, spinat, pastinakk, chili, feta, alt din kropp måtte begjære, og hva med en tur til Barcode, som liksom er så fantastisk men som jo egentlig ikke er det mer enn et par sekunder, en mur mot sjøen er det, ja, sett bakfra er det en mur, derom hersker ingen tvil, så derfor fotograferes den alltid fra den andre siden, men nei, og atter nei, det er ikke i strekkodelandet sjelen finnes, aller minst der, heller sette kursen opp Tøyengata nå, og til hjørnet av Norbygata, der skal du absolutt gå inn, dette er noe annet enn Meny og Rema 1000, her finner du det beste krydderutvalget i landet muligens, ikke noe Hindu her nei, jeg vil våge påstanden at samme hvilket land du er fra, vil du kunne få dine behov dekket her, oljer, bønner, kanelstenger, ris i alle farger, ja i alle farger, slik vi mennesker er, selv om vi altså, innerst inne, alle er de samme.

Spalten Frispark kommer ut hver fredag. Den blir skrevet av Dagfinn Nordbø og illustrert av Firuz Kutal. Sjekk ut tidligere utgaver av Frispark.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer