– Sett deg ned og hold kjeft, hylte bussjåføren. Illustrasjonsfoto: Unibuss
– Sett deg ned og hold kjeft, hylte bussjåføren. Illustrasjonsfoto: Unibuss

– Bussjåføren sa til den afrikanske mannen: Sett deg bak, dere er fulle av sykdom

Publisert

Hvorfor er det sånn at busspassasjerer godtar at en afrikansk mann må flytte seg bak mens de selv sitter foran? Hvorfor stivne og bli stille som graven?

Kl 0530 på morgenen tok jeg som vanlig 21-bussen fra Sannergata i Oslo til jobb. Jeg steg på og satte meg på bussen helt foran, rett bak sjåføren.

Da jeg steg på la jeg merke til at den kvinnelige sjåføren kjeftet på en mann som satt i setet foran ved inngangen og ba han flytte seg bak i bussen: «Sett deg bak, dere er fulle av sykdom», sa hun til mannen som satt helt foran.

Mannen kunne ikke så godt norsk, så han forsto ikke hva hun kjeftet på han for.

Mannen, som var av afrikansk opprinnelse, snakket arabisk og kunne fortelle meg at han ikke er syk. Hun insisterte høylytt, og mannen hadde til slutt ingen valg. Han flyttet seg.

– Jeg vil ikke bli syk

Uten å reise meg, titulerte jeg henne og sa «hei, du kan ikke be han flytte seg fordi han er syk. Det har du ikke rett til»! Han er syk, og jeg vil ikke bli syk», sa hun.

Da reiste jeg meg opp og sto ved siden av henne: «nei, du har ingen rett til dette, det er rasistisk. Da ble hun aggressiv: «Sett deg ned og hold kjeft, sett deg ned, sier jeg».

Jeg fortalte henne at vi bor i Norge og at her er det lover som forbyr rasisme. Da ble hun virkelig sint, stoppet bussen, gikk ut av boksen og hylte at jeg skulle forlate den. Hun truet med å ringe politiet. Jeg ble redd inn til margbeina, men ble likevel sittende. Jeg ba henne ringe politiet og inviterte samtidig mannen til å sitte ved siden av meg. Men det er ikke det vondeste.

– Hvorfor reagerte ingen?

Det gjorde ekstra vondt å se at resten av passasjerene ikke reagerte, at de valgte å se ut av vinduet og late som ingenting. Hvorfor er det sånn at busspassasjerer godtar at en afrikansk mann må flytte seg bak mens de selv sitter foran, i stedet for å si imot den åpenbare rasismen? Hvorfor stivne og bli stille som graven? Er det sånn at fordi man ikke merker rasismen på kroppen selv, så trenger man ikke stå opp mot den? Er det ikke sånn at vi som samfunn har ansvar for å beskytte hverandre mot hat?

 

VårtOslo har bedt Unibuss kommentere hendelsen. Her er deres svar:

– Vi skal ikke ha rasisme om bord i våre busser, verken blant våre medarbeidere eller overfor våre førere, og vi følger opp alle slike tilfeller, sier kommunikasjonssjef i Unibuss, Ina Helen Østby.

– Vi skal ikke ha rasisme på våre busser, sier kommunikasjonssjef i Unibuss, Ina Helen Østby. Foto: Unibuss
– Vi skal ikke ha rasisme på våre busser, sier kommunikasjonssjef i Unibuss, Ina Helen Østby. Foto: Unibuss

Det er Unibuss som kjører 21-bussen og har arbeidsgiveransvaret for sjåførene på denne 21-linja. Kommunikasjonssjefen bekrefter at Unibuss har snakket med sjåføren i etterkant av hendelen.

– Sjåføren bekrefter at hun ba en passasjer om å stille seg bak den gule sperrelinja fordi hun ikke ville bli syk. Det gjorde hun på en vennlig måte, har hun forklart oss.

– Vi beklager

Vi ble videre forklart av sjåføren at passasjeren sto foran sperrelinja og snufset. Etter henvendelsen fra sjåføren, skal også mannen ha flyttet seg lenger bak i bussen. Ut over det kjenner ikke sjåføren seg igjen i medpassasjerens beskrivelse. Vi vil følge opp saken videre internt og beklager hvis passasjeren føler seg dårlig behandlet av vår sjåfør, sier Østby.

Kommunikasjonssjefen sier det er vanskelig å si med sikkerhet hva som skjedde i situasjonen, da bussen ikke har kamera som fanger opp den delen av bussen hvor episoden skjedde, dette på grunn av personvernhensyn.

– Selv om rasisme ikke skal foregå på våre busser, har jeg forståelse for at en sjåfør kan kjenne behov for å be en passasjer trekke bakover hvis vedkommende hindrer sikten til bussjåføren eller på andre måter er til sjenanse for den som kjører bussen, sier Østby.

Powered by Labrador CMS