Geir Lippestad, advokat og leder for Partiet Sentrum som etter fullført opptelling står med ett mandat i Oslo bystyre, har grunn til å smile.
Geir Lippestad, advokat og leder for Partiet Sentrum som etter fullført opptelling står med ett mandat i Oslo bystyre, har grunn til å smile.

Lover religonsfokus etter kritikk av uttalelser om koranbrenning

Religion, mangfold, rasisme og helse er blant det Partiet Sentrum lover fokus på når de for første gang ser ut til å sikre seg plass i bystyret i Oslo.

Publisert

Partileder Geir Lippestad er førstekandidat for Sentrum i Oslo. Partiet har fått mye oppmerksomhet og er blant annet blitt kritisert av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for sine uttalelser om koranbrenning.

Når nesten alle stemmene i Oslo er telt opp, er Sentrum inne med ett mandat med 1,2 prosent av stemmene. Det betyr at Lippestad kan komme inn i bystyret hvis ikke noe endrer seg.

Lippestad har tidligere vært byråd for næring og eierskap i Johansens byråd.

BPA, mangfold og religion

«Vi gleder oss over vårt første mandat i Oslo bystyre, og skal gjøre vårt beste for å forvalte tilliten vi har fått», skriver partiet i en pressemelding.

Videre lover Sentrum at med deres mandat i Oslos bystyre skal de kjempe for bedre og mer rettferdig brukerstyrt personlig assistanse (BPA), mer kompetanse om mangfold og religion og bedre helsehjelp for psykisk syke.

Blokkuavhengig

Sentrum lover også å være en tydelig stemme mot rasisme.

«Vi ser ut til å være Oslos eneste reelt blokkuavhengige parti, det gir oss en unik mulighet til å få gjennomslag for vår politikk», skriver Sentrum.

Sentrum ble grunnlagt i 2020 av utbrytere fra Kristelig Folkeparti og flere andre partier. I partiplattformen har partiet vedtatt å være et blokkuavhengig sentrumsparti som legger FNs bærekraftmål og menneskerettighetserklæringen til grunn.

Ungdomspartiledere trekker seg

Samme ettermiddag som Partiet Sentrum delte uttalelsene over i en pressemelding, kommer det for øvrig frem at ledelsen i ungdomspartiet til Partiet Sentrum, Unge Sentrum, trekker seg på nasjonalt plan.

Leder Espen Oseid Danielsen og 1. nestleder Eline Heidisdatter Lorentzen trekker seg fra partiet som følge av politiske uenigheter, ifølge Framtida.no.

– Vi har blitt til et parti som ikke lenger er i tråd med vårt eget politiske utgangspunkt. Det har vist seg i flere prinsipielle saker at vi ikke har klart å holde oss noenlunde i sentrum av det politiske landskapet, sier Danielsen i en pressemelding.

– Følger ikke sitt utgangspunkt

Danielsen har vært leder siden mars etter at tidligere leder Simen Bondevik gikk av.

Til Framtida forteller Danielsen at avgangen ikke har noe med valgresultatet å gjøre. Uenighetene skal dreie seg om saker vedrørende skole, justis og ytringsfrihet.

Både han og Lorentzen varslet sentralstyret om avgjørelsen før valget.

– Da jeg ble med i Partiet Sentrum og stiftet Unge Sentrum skulle vi etablere et blokkuavhengig sentrumsparti som kunne samarbeide like mye med høyresiden som med venstresiden. Partiet Sentrum følger ikke lenger sitt opprinnelige politiske utgangspunkt. Det har kommet spesielt tydelig fram under den lokale valgkampen, sier hun.

Powered by Labrador CMS