Serveringssteder, som Teddys Softbar i Brugata, kan nå få utsatt innbetalingsfrist på den kommunale gategrunnsleia.
Serveringssteder, som Teddys Softbar i Brugata, kan nå få utsatt innbetalingsfrist på den kommunale gategrunnsleia.

Uteserveringer kan få utsatt gategrunnsleie under koronakrisa

— Kommunen og bydelene bør aktivt informere de næringsdrivende om at betaling av gategrunnleien kan utsettes, mener Oslo Handelstandsforening.

Publisert

Påsken er for de fleste av oss inngangen til vår og sommer. Så også for serveringsnæringen i byen. Til påske skulle mange uteserveringer ha åpnet, og tilbudt tørste oslosjeler en kald utepils eller fem i solsteiken.

Slik blir det ikke i år. Koronakrisen og Oslo kommunes omsetningsforbud for alkohol har satt en stopper for alt håp om en påskepils i sola på Karl Johan eller Aker Brygge.

Kan gi utsettelse på betaling

Koronakrisen har også ført til store økonomiske vansker og massive permitteringer for serverings- og utelivsbransjen i Oslo.

For å hjelpe på bransjens økonomiske situasjon har nå Oslo kommune, etter innspill fra Oslo Handelstandsforening, gått med på å utsette innbetalingen av gategrunnsleien. Dette er den avgiften utesteder og andre betaler for å kunne tilby uteservering og salg på gater og fortau.

— Oslo kommunes eiendomsforvaltere vil kunne gi utsettelse på innbetaling av husleie/festeavgift for næringsleietaker som har behov for det, inntil det er avklart hvilke statlige støtteordninger som innføres.

— For å avtale betalingsutsettelse, må du som leietaker ta direkte kontakt med virksomheten du leier av, heter det i vedtaket fra kommunen.

Fra påsketider og utover er det gjerne et yrende uteliv på Oslos paradegate Karl Johan. Per i dag vet ingen når dette igjen vil kunne oppleves.
Fra påsketider og utover er det gjerne et yrende uteliv på Oslos paradegate Karl Johan. Per i dag vet ingen når dette igjen vil kunne oppleves.

Nå ber handelsstandsforeningen om at kommunen gjør sitt for at vedtaket skal bli gjort godt kjent i bransjen.

— Vi mener at kommunen selv bør oppsøke de næringsdrivende i hele byen, og informere om tiltaket. Avtale om leie av gategrunn inngås både med bymiljøetaten, så vel som med den aktuelle bydel. Alle utleiere av gategrunn bør sende en melding til alle sine leietakere om at leien ikke skal betales inntil videre, skriver foreningen på sine egne nettsider.

Ber om gratis leie ut året

Oslo Handelsstandsforening har nå som mål å få kommunen til å gi næringslivet gratis gateleie ut året, slik at byen kan få mest mulig byliv raskest mulig etter at krisen er over.

Dette forslaget får stor støtte blant de koronarammede bedriftene i hovedstadens gater. Blant dem er Kaffebrenneriet en stor aktør med flere serveringssteder som er hardt rammet av koronakrisen.

—Vi bruker ofte noen få stoler på fortauet for å gjøre det hyggelig for våre gjester. Dagens priser på leie av gategrunn er i noen tilfeller høyere enn det vi betaler i husleie inne i bygget. Nå som byen er nærmest helt stengt ned, skulle det bare mangle at ikke disse avgiftene forsvinner. Vi satser på at det blir løsningen når denne krisen er over, sier etableringssjef i Kaffebrenneriet Steinar Paulsrud.

Powered by Labrador CMS