Vålerenga mannskor har tatt opp tråden fra Vålerengen mannskor, fra 1921.
Vålerenga mannskor har tatt opp tråden fra Vålerengen mannskor, fra 1921.

Søndag feirer Vålerenga mannskor 100 år med jubileumskonsert

Søndag feirer Vålerenga mannskor 100 år i Vålerenga Kirke. På programmet står hele seks urfremføringer av nyskrevne verk. Blant annet en ny versjon av Vålerengas nasjonalsang, Vålerenga kjerke.

Publisert

Vålerenga mannskor er et mannskor med sterk lokal tilknytning. Korets repertoar har røtter i Vålerenga og bydel Gamle Oslo.

På jubileumskonserten synger koret et nytt arrangement av David Sætre Hveem. Verket er laget til den lokale arbeiderdikteren «Kytern» Wilhelm Holteberg Hansens tekst Mitt kongerike, som også er tittelen på jubileumskonserten.

Hveem har også laget nytt arrangement for mannskor til Trond Ingebretsens Vålerenga kjerke. Fremføringen av Vålerengas nasjonalsang i mannskordrakt i Vålerenga kirke blir et høydepunkt i konserten.

Vålerenga mannskor fra en konsert i 2019.
Vålerenga mannskor fra en konsert i 2019.

Rudolf Nilsen

Eva Holm Foosnæs har komponert ny musikk til Rudolf Nilsens dikt Kjærlighet og Kveld, og Torbjørn Dyrud har komponert ny musikk til Nilsens dikt Tabula rasa og gitt verket navnet Ferdig med alt. Den siste urfremføringen er Hveems arrangement til Den nye dressen, også denne av Rudolf Nilsen.

I tillegg til de nyskrevede verkene vil koret fremføre et blandet repertoar av nasjonalromantiske mannskorklassikere sunget av det gamle Vålerenga mannskor.

Begynte i 2018

Vålerenga Mannskor begynte så smått å øve i november 2018 og regner seg som en etterfølger etter Vålerengen Mannskor, stiftet i 1921. Det opprinnelige koret hadde i sin glansperiode 80 sangere, egne konserter i Universitetets aula og norgesturneer.

Vålerenga mannskors jubileumsbilder fra 1946, da de var 25 år.
Vålerenga mannskors jubileumsbilder fra 1946, da de var 25 år.

Det gamle koret holdt det gående frem til engang på 70-tallet. Da ble det stille inntil koret altså gjenoppsto under ledelse av Synnøve Sætre Hveem i 2018. Dermed kan 2-3 åringen allerede feire 100 år!

Koret har ingen audition eller opptakskrav, erfarne og uerfarne sangere er like velkomne i Vålerenga mannskor, bare de følger det ufravikelige kravet om å gjøre sitt beste. Vålerenga mannskor teller i dag 40 sangere i alderen 25 til 70 år. Høydepunktet hittil er korets første julekonsert i en fullsatt Vålerenga Kirke desember 2019.

Powered by Labrador CMS