DEBATT

Raymond Johansen er glad for politiposten på Tøyen, men har han glemt politiposten som ble lagt ned på Holmlia? spør skribenten.

– Endelig skal vi få et reelt nærpoliti

Det gleder mitt lokalpolitikerhjerte når lederen for politiet i Enhet Sentrum, Tore Soldal, sier at vi i Oslo skal gå fra å være det dårligste nærpolitiet i Norge, til å bli det beste.

Publisert

For tre uker siden kunne VårtOslo rapportere at en 18-åring ble skutt midt på travle Tøyen Torg. Gjengkriminaliteten har tatt seg opp igjen i Oslo.

Men nå tas det endelig tak ved at vi skal få et reelt nærpoliti. Fagfolk, bydelsdirektører og andre har i lang tid advart kraftig imot feilslåtte politireform – som har fjernet politiet fra folk.

I første omgang skal det etableres en politipost på bydelshuset på Tøyen Torg. De erfaringene man høster der kan føre til at ordningen utvides til flere bydeler i Oslo, og til andre deler av landet.

Glemsk byrådsleder

Byrådsleder Raymond Johansen skriver i en statusmelding på Facebook at «Oslopolitiet etablerer byens første, skikkelige bydelspoliti». Det mener jeg er rart. Har byrådslederen glemt at politiet hadde politiposter på Furuset og Holmlia tidligere?

Politikere i den forrige regjeringen la ned politikontor i distriktene, mens her i Oslo ble den siste politiposten på Holmlia lagt ned i 2015. Det kan virke som at selveste byrådslederen har glemt hvilken sentralisering som har skjedd i Oslopolitiet.

Det er uansett godt å se at byrådslederen fra Ap nå støtter oppom Senterpartiets mål med flere polititjenestesteder, som politiposter, for å få politiet nærmere folk igjen.

Det beste nærpolitiet

«Trygg by» har lenge vært en av kjernesakene til Oslo Sp. Vi har i lang tid tatt til orde for at politiet må jobbe mer forebyggende ved at de er mer synlige i bybildet og at de har nært kjennskap til hva som foregår «på gata» der de har sitt virke.

Det gleder mitt lokalpolitikerhjerte når lederen for politiet i Enhet Sentrum, Tore Soldal, sier at vi i Oslo skal gå fra å være det dårligste nærpolitiet i Norge, til å bli det beste.

Lett å ty til harde tiltak

Vi i Oslo Senterparti ser frem til at politibetjentene skal bli godt kjent i nærmiljøene våre. I kampen mot gjengkriminalitet og narkooppgjør er det ofte lett å lene seg mot hardere tiltak. Inkludering, forebygging og dialog er dessverre metoder som taper på denne tilnærmingen.

Kort avstand mellom folk fører til at politiet vil være tettere på foreldre, ungdom, skolene, fritidstilbudene, og barnevernet, og over tid, også ute i bymiljøet og ute blant lokalbefolkningen. Vi må ikke glemme at et godt og synlig forebyggende politi også kan tydeliggjøre hvor grensa går, samtidig som de viser at de bryr seg.

Noe av det viktigste innen forebyggende arbeid er dialog, men et godt dialogarbeid er avhengig av at man kjenner miljøene, og at miljøene kjenner deg. Målet er at lokalbefolkningen skal føle seg trygge på politibetjentene i sin bydel.

Powered by Labrador CMS