Tone Hansen (52) blir den nye sjefen ved Munchmuseet i Bjørvika.
Tone Hansen (52) blir den nye sjefen ved Munchmuseet i Bjørvika.

Museumsdirektør ved Henie Onstad Kunstsenter tar over som ny direktør for Munch

Tone Hansen (52) erstatter Stein Olav Henrichsen som ny direktør ved Munchmuseet i Bjørvika.

Publisert

– Oslos storsatsing på Munch i Bjørvika har høye ambisjoner, og det er en stor oppgave å lede museet inn i fremtiden. Jeg er derfor glad for at byrådet i dag har ansatt Tone Hansen i stillingen. Hun har faglig tyngde, internasjonale kontakter, innsikt i norsk kulturliv og brenner for formidling, sier Raymond Johansen.

Tone Hansen vant fram mot ti andre søkere i kampen om direktørstillingen. Blant dem var Kurator og leder for utstillingsprogram ved Munchmuseet, Lars Toft Eriksen, kunstnerisk direktør Trude Gomnæs Ugelstad ved Sørlandets Kunstmuseum og kunsthistoriker Ina Johannessen Dibley, ifølge NTB.

Hansen sier selv at hun er stolt over å ha fått stillingen.

– Med Munch som flaggskip vil jeg bidra til at Oslo by blir en av de mest attraktive kulturbyene i Europa. Samarbeidet med aktører i hele byen kan gjøre at vi trer fram og skinner som en imøtekommende og sjenerøs by av internasjonalt kaliber. For å klare det, vil verdier som likhet og mangfold i alle ledd stå sentralt, sier hun.

Tone Hansen ble torsdag presentert av byrådsleder Raymond Johansen (midten) og kulturbyråd Omar Samy Gamal (t.h.) som ny direktør for Munch-museet.
Tone Hansen ble torsdag presentert av byrådsleder Raymond Johansen (midten) og kulturbyråd Omar Samy Gamal (t.h.) som ny direktør for Munch-museet.

Uro blant ansatte

Den nye direktøren tar over på et tidspunkt med uro blant museets ansatte, etter at direktør Stein Olav Henrichsen satte i gang en «omfattende omorganisering» rett før sin avgang. Fagforeningene er bekymret for at den kunstfaglige kompetansen marginaliseres som følge av dette.

Byrådet har ansatt en kunstutdannet direktør, med lang ledererfaring. Hun har vært synlig offentlig, blant annet som styreleder i Norsk kulturråd i perioden 2015–2019.

– Jeg er en inkluderende leder

I et tidligere intervju i Aftenposten uttalte Tone Hansen dette om seg selv som ledertype:

– Jeg er en inkluderende leder som ikke er redd for å ta avgjørelser. Jeg liker å ha gode samtaler i forkant av beslutninger. God dialog er nøkkelen til godt lederskap. Men å vise lederskap handler også om å gjøre klare prioriteringer og stå inne for dem, uttalte Hansen.

Tone Hansen har en omfattende kunstbakgrunn.
Tone Hansen har en omfattende kunstbakgrunn.

Nåværende direktør Henrichsen blir sittende som direktør fram til ut september i år. I løpet av sine tolv år i stillingen har han blant annet flyttet museet fra Tøyen til det nye gigantbygget i Bjørvika.

Fakta

  • Tone Hansen, 52 år
  • Født i 1970 i Kirkenes, oppvokst i Klæbu i Trøndelag.
  • Bosatt på Frogner, Oslo.
  • Har vært direktør ved Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum siden 2011.
  • Var styreleder i Norsk kulturråd i perioden 2015–2019.
  • Utdannet kunstner fra Statens Kunstakademi i Oslo og Malmö.
  • Har tidligere jobbet som stipendiat ved Statens Kunstakademi/Kunsthøgskolen i Oslo, KHiO.
Powered by Labrador CMS