Slik kan det se ut rundt Lokomotivverkstedet om vinteren, om det legges til rette for barn og unge.Illustrasjon: Paul Tanne
– Lokomotivverkstedet i Middelalderparken kan bli den perfekte møteplassen for barn og unge i Gamle Oslo
Lokomotivverkstedet i middelalderparken har et fenomenalt potensial. Og Gamle Oslo formelig skriker etter gode møteplasser for barn og unge. Se de flotte illustrasjonene.
PetterHatlemPetter Hatlem er ildsjel i Oslo Skateboardforening, som blant annet driver SKUR13 og Oslo skatehall.
Her møter Gamlebyen Sørenga og resten av byen. Her kan aktiviteter skje på de unges egne premisser, som likeverdige. Kan det bli bedre?
Ikke bare er det gamle verkstedet et stort og flott bygg med mange muligheter. Det ligger også en fantastisk uteplass og et magisk vannspeil her. Stedet kan bli et sant paradis, sommer som vinter. Midt i Oslo sentrum.
Her kan man legge til rette for frie sjeler som liker å gjøre ting i egen regi, sammen med andre. Dette kan være plassen der en prøver ulike aktiviteter og finner ut hva en synes er gøy.
Som teater, dans, sang, musikk, foto, film, kunst, mote, gaming, skate, scoot, inlines, parkour, klatrepark, zipline og mye mer. Eller om sommeren: ballsport i middelalderparken, bading og vannsport.
To fluer i ett smekk
Annonse
Da jeg i 2019 oppdaget at kulturetaten vurderte fremtidig bruk av Lokomotivverkstedet, samtidig som bystyret hadde bedt bymiljøetaten utrede areal for aktivitetshus for barn og unge, tenkte jeg: her kan en slå to fluer i ett smekk.
Slik gjorde vi det også i 2016 da vi fikk X Games til byen og samtidig fikk bygget en skatehall i Skur 13. Det skuret huser i dag 12-15 aktiviteter og har i et normalår 40-50.000 besøk.
Med Tøyen Sportsklubb, FRIGO, KIGO, Fellesverket Sentrum og TVERGA på lag presenterte vi et felles konsept for byråden. Han likte ideen.
For å se alle de kule illustrasjonene under, klikk på pilene øverst på sidene av bildene.
Fri lek for barn
Etablerte lokale aktører kan sikre at god medvirkning vektlegges. Så kan innholdet i det endelige konseptet tilpasses det lokale behovet. Ideelt skjer dette side om side med middelaldermiljøet. Sammen kan vi fylle huset med aktivitet, glede og kunnskap hele året.
Den egenorganiserte kulturen passer perfekt i et slikt aktivitetshus. Det kan bli et inkluderende fellesskap med frie lekbetonte aktiviteter på ungdommens egne premisser. Uten krav om å konkurrere eller vinne over andre. Målet er å ha det gøy.
For å se de kule illustrasjonene under, klikk på pilene øverst på sidene av bildene.
Kommunen må angi retning
Å få til noe slikt er et stort hårete mål. Vi vet at mange andre har gode ideer for hva en kan skape i Lokomotivverkstedet. Vi er derfor helt enig med kulturprofilen Martin Eia-Revheim; det lureste kommunen nå kan gjøre er å peke ut en retning.
Dette vil spare kommunen for mye tid og store penger, og det kan utløse et solid bidrag fra frivillige, som ønsker å bidra til å skape noe.
Vi håper Oslo satser på et aktivitetshus der barn og unge kan møtes, bli kjent og utforske spennende aktiviteter sammen. Barn og unge ønsker dét. Byen trenger dét.