Veggismandag

Mange ville spise lunsj på KUMI. Foto: Mandel & Sesam
Mange ville spise lunsj på KUMI. Foto: Mandel & Sesam

I Gamlebyen ligger KUMI, en populær vegetarisk nabolagscafé

Mens vi sitter og spiser, kommer det inn flere som må snu i døren fordi det er fullt. Folk saumfarer tallerkenene våre med øynene og vurderer hvor lenge det er til vi skal gå.

Publisert

Vi går til fots fra Grønland, oppover den relativt trafikkerte Schweigaards gate, og tenker at byen er ikke helt bilfri ennå. Badet i tidlig høstsol, på et stille hjørne, har en liten perle av en café etablert seg og tilbyr et moderne vegetarisk kjøkken. Kanskje ikke ukjent for alle, selv om den har vært i drift en stund, men for oss er den flunkende ny.

– Haha, litt morsomt at de ligger rett ved siden av Neseblod records da!

KUMI ligger i Schweigaards gate i Gamlebyen. Foto: Mandel & Sesam
KUMI ligger i Schweigaards gate i Gamlebyen. Foto: Mandel & Sesam

Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Skandinavisk interiør

Kristin sikter til den åpenbare store forskjellen i utseende fra utsiden. “Neseblod” er svart og rød og røff og oser av heavy metal, mens KUMI er lyst treverk, store vinduer og nærmest ånder helse og ro på lang avstand.

– Typisk dette området, at man finner alt side om side. Ikke så striglet og planlagt som andre steder i byen, mener Kristin.

På innsiden blir vi møtt av et interiør som er typisk skandinavisk, men som også, uten at vi helt vet hva vi snakker om, har litt finsk og japansk schwung over seg. Alt er litt mer moderne her og veldig lekkert.

Vakre mennesker og lekkert skandinavisk interiør. Foto: Mandel & Sesam
Vakre mennesker og lekkert skandinavisk interiør. Foto: Mandel & Sesam

Frokost og lunsj hele dagen

«Frokost og lunsj hele dagen», står det øverst på menyen, og det er typisk for denne nye, grønne maten, at den er komponert slik at den passer å spise hele dagen. Av 14 retter på menyen, er seks helt veganske, mens resten er vegetariske. Alle rettene vi ser blir servert på de andre bordene, er utsøkt delikate og fargerike, så man kan trygt også ta med seg en “kjøttis” hit uten at det blir dårlig stemning. 

– Det føles litt som å være i en annen by! sier Kristin, før hun bestiller en vegansk toast med avokado og syltet rødløk. Jeg vurderer både “Frokosttaco” og “Shakshouka”, før jeg ender med en salat med grillet halloumi.

Fordi det er de fineste brune flaskene vi noensinne har sett, bestiller vi hver vår, med limonade. En sitron og en med bringebær. Mens vi spiser, kommer det faktisk også inn en fyr fra utsiden som vil vite hvor man får tak i de brune flaskene og insisterer på å få mailadressen til eieren. Det er åpenbart ikke bare vi som er svake for fine flasker.

Også maten skaper entusiasme

Kristins sandwich er lekker og smakfull, og for ikke å virke for overbegeistret påpeker Kristin at det faktisk er ganske vanskelig å skjære over skorpen på brødet med kniven… Rødløken er syrlig, og avocadoen blir løftet av dressingens skarpe og friske smak.

– Vellykka er bare fornavnet her, spør du meg, sier Kristin mellom munnfullene.

Salaten min har både varme og kalde elementer, men det beste er den grillede halloumien på toppen som er rullet i aubergine. Den serveres med brød med vegansk aioli, som er toppet med skikkelig spicy chili.

Anmelderne fikk lyst til å komme tilbake hit og spise. Foto: Mandel & Sesam
Anmelderne fikk lyst til å komme tilbake hit og spise. Foto: Mandel & Sesam

KUMI er kult

Alt serveres på nydelig keramikk, og det er ikke en detalj som ikke er ivaretatt. Betjeningen er smilende og høflig, maten nylaget og musikken holdes på behagelig lavt nivå. Folk er ustoppelig overstadige av begeistring, og komplimentene hagler til de ansatte. Mens vi sitter og spiser, kommer det inn flere som må snu i døren fordi det er fullt. Folk saumfarer tallerkenene våre med øynene og vurderer hvor lenge det er til vi skal gå.

Selv om det er mest jenter som har omfavnet KUMI, kommer det faktisk et par vaskeekte mannlige hipstere innom. Med velstelt fullskjegg, Casio-klokke, rutete skjorte og baseball-cap. Da er det endelig bevist. KUMI er kult!

PS: Siden vårt besøk, har KUMI utvidet med kveldsmeny fra klokken 18.00. Det spørs om ikke vi må ta en tur til veldig snart.

KUMI, praktisk:

  • Adresse: Schweigaards gate 56
  • Nærmeste holdeplass: Oslo gate og Munkegata
  • Kaffe: Flere typer plantemelk
  • Toalett: Ut, og inn i bakgården

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.

Powered by Labrador CMS