DEBATT

Guro Soelberg Martinsen og NRK på Ensjø
– Så vil noen si; "det er jo bare en liten bro". Ja, men summen over tid er også bare noen trær, en himmel, en plen, noen år, nattesøvn, brutte løfter og vage unnskyldninger, påpeker Guro Soelberg Martinsen.

– NRKs nye hovedkvarter på Ensjø er for lite, og prosjektet renner over sine bredder. Det vil få store konsekvenser for oss, naboene

En tynn, grønn strek krysser bydelskartet på Ensjø. Hvis plan- og bygningsetaten får det som de vil, vil denne streken krysse Gjøviklinja over til Kampen. Og med det vil de kunne bidra til å utflate et autentisk bomiljø på Kampen.

Publisert

Nærområdet Ensjø har i over 20 år vært i konstant utvikling, og etter min mening lidd under manglende politisk visjon, vilje eller evne i sin transformasjon fra bilby til levelig boligby.

Det er manko på større grøntareal, trær og gode byrom for de over 11.000 innbyggerne som bor her i dag. 

Så når NRKs nye hovedkvarter skal klemmes inn mellom boligblokker og fortrenge halvindustriell byggemasse på Ensjø blir utfordringen med manglende grøntareal i området mer presserende. 

Løsningen plan- og bygningsetaten har på dette virker lite gjennomtenkt og kan få store negative konsekvenser.

En lengre strek på kartet

Plan- og bygningsetatens krav om en overgang fra NRK-tomta til Kampen, er, slik jeg forstår det, grunnet et underdimensjonert nytt hovedkvarter for NRK. Tomta til hovedkvartalet er på 50.000 kvadratmeter, men har allikevel ikke tilstrekkelig utendørs boltreplass og grøntareal. 

Her skal NRKs nye hovedkvarter på Ensjø i Oslo ligge. Adressen er Ensjøveien 3, 5 og 7.
Her skal NRKs nye hovedkvarter på Ensjø i Oslo ligge. Adressen er Ensjøveien 3, 5 og 7.

Plan- og bygningsetatens løsning er å bre seg ut over sine grenser for å tilfredsstille prosjektets rammekrav. Så da pålegger plan- og bygningsetaten NRK å bygge en bro over Gjøvik-banen, over til nabobydelen og Kampens grøntarealer som en løsning på problemet. 

Med en så lemfeldig forvaltning står en unik bydel og Kampen i fare for en miljømessig utflating. Kampen har aldri vært en del av NRK-prosjektet, men ser allikevel ut til å bli dratt med i dragsuget.

Dette pennestrøket er en enkel løsning, men er fordyrende for NRK og ødeleggende for oss som lever her. 

Har sett bydelen endre seg

Jeg har bodd på Kampen i over 15 år og i Gamle Oslo i 22 år. Med tiden har jeg sett byen og bydelen jeg er så glad i gradvis endre seg. 

Mye er blitt fint, og noe ikke så fint. Vi har fått flere og bedre sykkelveier i byen, oppgradert torget foran kirka, ett og annet parkdrag, ja, til og med en bekk opp i lyset har gjort godt.

Men vi har også fått høyblokker tett i tett i tett, skygge, stein, metall, betong, trafikk, støv og støy. Og folk. Så mye at vi knapt treffer på naboen i kaffesjappa på hjørnet lengre.

Det som gjør Kampen fint

Noe av det som gjør livet på Kampen så fint er, foruten de gode naboene, bygdas autentisitet, gamle trebygg, store trær, lokalt næringsliv, Egner plass og Kampenparken.

Men også løkkene, der hunder, barn, unge, gamle og foreldre kan leke, sporte og slappe av. Og de uregulerte friområdene, der det vokser gamle trær og ville busker. Et epletre ingen vet hvor kom fra. 

Et velegnet sted å gjemme seg for barn, katter, nyforelskede og en og annen byrev. Et deilig sted for et bymenneske som trenger skygge for vær, sol og vind og mennesker. 

Hvor fugler og dyr slår seg ned. Friområdene i mitt nabolag har fått navn som "Hundremeterskogen" og “Tunnelskogen”. 

Verdier som ikke kan regnes i penger

Til felles har disse friområdene og parkene at de, til tross for sitt oftest beskjedne areal, har en verdi som ikke kan regnes om i penger eller omgjøres til et regnskap. De er små og de er elsket og kjempet for. 

Ei heller eller kan de erstattes når de jevnes med jorden eller endres til det ugjenkjennelige. Til det ubrukelige. 

Eller blir offer for massiv gjennomgangstrafikk og så mye menneskelig tilstedeværelse og tetthet at det ikke lengre er et egnet sted for gjemsel, for smugrøyking, et stjålent kyss i kveldingen. 

Hvordan kan vi unngå at Kampens unike nærmiljø blir offer for en slik sosial utflating?Hvordan kan vi beskytte den lille tuen vår mot makta, pengene og politikken? 

Og i et større perspektiv: Hvordan kan vi få til å drive byutvikling der disse verdiene blir vektet opp så mye at områder som Kampen slipper å kveles? 

En bro er ikke bare en bro

Det er nettopp dette som er kjernen og parolen når mange av oss som bor i byen, i dette enkelttilfellet Kampen, ønsker å kjempe en kamp mot sosial utflating av et autentisk og godt nabolag. 

Det er en kamp mot plan- og bygningsetaten og mot dem som vil utvide området til fordel for en grandios innflytter fra Marienlyst. Som allerede er for stor for området den er blitt tildelt. 

Så vil noen si; "det er jo bare en liten bro". Ja, men summen over tid er også bare noen trær, en himmel, en plen, noen år, nattesøvn, brutte løfter, vage unnskyldninger.

Så når NRK om ikke lenge skal sette første det spadetaket for utvikling av sitt nye "Marienlyst" på Ensjø, vil dette i verste fall markere fortsettelsen på slutten for det gode nabolaget vårt. 

Det er ikke pessimisten i meg som skriver dette. Det er realisten. For det mangler jo ikke eksempler på hvordan visjonære og forherligende byggeprosjekter til slutt blir den svakestes lodd. Med det skal vi bli to om denne gangen!

Powered by Labrador CMS