En fornøyd besøkende.

Biltrafikken i Tøyenbekken på Grønland ble stengt til fordel for lek og moro. – Vi tar gata tilbake

Opp mot 1.200 gjester besøkte Gatelekfestivalen lørdag, der det ventet både tradisjonelle leker og leker inspirert av andre kulturer. – Alle var så glade. Man fikk en ordentlig fellesskapsfølelse.

Publisert

«Gatelekfestivalen» ble avviklet for første gang i 2018, på initiativ fra Interkulturelt Museum, Growlab Oslo og Omlek.

Siden den gang, med unntak av pandemiårene, har festivalen funnet sted første helg etter påske, i gata Tøyenbekken på Grønland. Lørdag kunne små og store endelig trekke ut i gata igjen, til et mangfold av forskjellige aktiviteter.

– Det er den ene dagen i året der Tøyenbekken stenges for biltrafikk. Vi tar gata tilbake, og det er fantastisk å se hvor flott den er, sier Sissel Ødegård, arrangementansvarlig ved Interkulturelt Museum.

Varierte aktiviteter

Ødegård forteller at i tillegg til å spre en bevissthet rundt lek og miljø, er motivasjonen vel så mye å skape en arena for menneskemøter på tvers av generasjoner og bakgrunn.

Det var nok å ta seg til under Gatelekfestivalen lørdag.

– Med bilfrie byområder blir det mulig med trygge ute- og lekeområder for barn. Gatelekene er en god måte å etablere en møteplass på. Vi skal inspirere til leker som har forsvunnet litt, som å hoppe paradis, kaste på stikka og klinkekuler, og ikke minst inspirere til mindre skjermlek. Ønsket er å vise at det ikke trenger å koste noe.

Blant aktørene som var til stede under festivalen, fant man nevnte Omlek, som konsentrerer seg om bærekraft, miljø og gjenbruk.

I tillegg til å bidra med en innføring i ulike aktiviteter, var det et overhengende fokus på å vise hvordan barn gjennom alternative måter å leke på kan ha det morsomt, forteller Ødegård.

Hun påpeker samtidig at Nabolagshager og deres demonstrasjon av «frøbomber», en sammenblanding av jord og frø som senere kan plantes, falt i smak blant barna.

– En ordentlig fellesskapsfølelse

Ifølge Ødegård var det tilnærmet 1.200 deltakere som var innom, mellom klokka 12 og 16.

– Det var en så god stemning. Enkelte av barna var der hele dagen, og da festivalen nærmet seg slutten, responderte de med «nei, skal vi slutte nå? Nå kommer jo sola». Flere gav også uttrykk for at de skulle ønske arrangementet fant sted hver lørdag.

Sissel Ødegård sammen med to frivillige.

At så mange fra bydelen møtte opp og lot seg engasjere, er noe som Ødegård uttrykker stor takknemlighet for.

– Det var noen som bare hadde vært ute for å handle. De ble ganske overrasket, men likevel ble de med. Det satt folk på benkene rundt, og alle var så glade. Folk setter pris på å kunne være sammen igjen. Man fikk en ordentlig fellesskapsfølelse.

Powered by Labrador CMS