Miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) begrunner beslutningen om å droppe kommunalt fyrverkeri med hensynet til dyr og fugler i tillegg til økonomi.
Miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) begrunner beslutningen om å droppe kommunalt fyrverkeri med hensynet til dyr og fugler i tillegg til økonomi.

- Dumt at Oslo dropper felles fyrverkeri, mener øyelege

Hvert år får flere nordmenn alvorlige øyeskader på grunn av nyttårsraketter. — Jeg syns det er litt dumt at Oslo dropper felles fyrverkeri, sier overlege og øyeekspert Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus.

Publisert

Miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) begrunner beslutningen med hensynet til dyr og fugler i tillegg til økonomi.

Det synes ikke overlege Nils Bull ved Haukeland sykehus noe om. Han påpeker at Oslo og byrådets beslutning om å droppe felles fyrverkeri kan føre til at flere private sender opp raketter.

Anbefaler briller

Nå gir han råd til hvordan folk best kan sikre seg mot øyeskader.

— Det pleier å være rundt fire veldig alvorlige skader der personer blir blinde eller alvorlig synshemmet resten av livet. Så er det kanskje ti som også blir alvorlig skadd i øyet, men som på sikt får synet igjen mer eller mindre, sier Bull til NTB.

Han mener rakettoppskyting bør forbys for privatpersoner. Men for dem som skyter opp raketter, har han noen råd som vil gjøre det mye tryggere.

For det første har Bull sett at mange er beruset når det går galt. Derfor vil han svært sterkt anbefale alle å kun skyte opp raketter hvis de er edru.

Dessuten er han tydelig på at alle bør bruke beskyttelsesbriller.

— Kvinner ofte uheldige tilskuere

— Man kan nok få litt skader i ansiktet og sånt, men hvis man redder synet, er det viktig, sier han.

Det siste rådet er å lese bruksanvisningen og følge den til punkt og prikke.

— Bruk vernebriller hvis du skal skyte opp fyrverkeri, er rådet fra øyelege Nils Bull.
— Bruk vernebriller hvis du skal skyte opp fyrverkeri, er rådet fra øyelege Nils Bull.

— Det kommer nesten aldri inn kvinner som har tent på fyrverkeri og skadet seg. Det er nok fordi de leser bruksanvisninger og skjønner at dette er potensielt farlig. Cirka 10 prosent er kvinner, men de er uheldige tilskuere, sier øyelegen.

Vil ha offentlig oppskyting

De siste årene har mange byer valgt å betale for et stort, felles fyrverkeri, samtidig som de har lagt ned forbud mot private raketter i og rundt byen. I år skal blant annet Trondheim, Stavanger og Bergen gjøre det, mens Oslo lar være.

Bull er stor tilhenger av slike fellesinitiativer.

— Jeg syns det er litt dumt at Oslo dropper felles fyrverkeri, for da er det større fare for at folk fyrer opp fyrverkeri privat. I Tromsø har de jo fjellfyrverkeriet, som er et spleiselag, sier han.

Ønsker forbud

Selv om Bull selv mener det burde vært forbudt for private å skyte opp raketter, har han også noen andre forslag til politikerne hvis de ikke ønsker å gå så langt.

— Hvis vi får et krav om at man skal bruke vernebriller, vil nok det hjelpe. Jeg syns også det vil være rimelig å kreve null promille ved håndtering av fyrverkeri, sier Bull.

Powered by Labrador CMS