— Når barn blir spurt svarer de fleste at null, ett eller maks to glass alkohol er greit, sier Ragnhild Kaski i Av-og-til.

Ny undersøkelse fra Av-og-til: - Annenhver i Oslo synes det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften

— Husk at barn ikke kan forlate festen når de har fått nok, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Publisert

Media forteller både om salgstider for alkohol i romjula og hva du bør drikke på nyttårsaften. Men få nevner hvordan barn opplever voksne som blir fulle på årets siste kveld.

Nå viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til at 48 prosent i Oslo mener at det drikkes for mye rundt barna på årets siste kveld.

— Kan bli en vond kveld for barn

Generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til ber særlig foreldre være varsomme.

— Ha et bevisst forhold til hvor grensa går, og når kvelden slutter å være hyggelig for barna. Når barn blir spurt svarer de fleste at null, ett eller maks to glass alkohol er greit, sier hun i en pressemelding fra Av-og-til.

Nyttårsaften er unntakstilstand i mange familier, barna får være oppe lenger og de får med seg mer av festen, understreker Kaski.

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar-mars 2022.

— Nyttårsaften kan i seg selv oppleves som litt skummel for de minste. Det er raketter, smell og kan oppleves litt kaotisk. Hvis de voksne i tillegg skåler og skråler og oppfører seg annerledes, kan det bli en vond kveld for barna, advarer generalsekretæren i Av-og-til.

Råd til voksne som skal feire nyttår med barn

Nå kommer alkovettorganisasjonen med forslag til kjøreregler for drikking av alkohol mens barn er til stede:

  • Drikk maks to glass: Tenk gjennom om du skal drikke alkohol i løpet av nyttårsaften, og i så fall hvor mange glass. De fleste barn svarer at de synes null, ett eller to glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt.
  • Bli enige med andre voksne: Dersom dere skal være flere voksne sammen, kan det være lurt å snakke med hverandre på forhånd og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke greit? Et godt råd kan være at minst én holder seg edru, i tilfelle noe skulle skje.
  • Kjøp inn gode alkoholfrie alternativer, slik at det blir lett å bytte ut alkoholen med noe annet godt i glasset.
Powered by Labrador CMS