Veggismandag

Funky Fresh Foods ligger på DOGA, ved Akerselva. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Funky Fresh Foods ligger på DOGA, ved Akerselva. Foto: Kristin Svanæs-Soot

På DOGA ligger det helstøpt veganske spisestedet Funky Fresh Foods

Funky Fresh Foods er et spisested med en tydelig vegansk profil. Her selges også bambustannbørster, kokebøker og kurs. Vi savner faktisk ingenting. 

Publisert Sist oppdatert

Funky Fresh Foods, for et navn, her er det mye de skal innfri, sier Kristin. Og hun har et poeng. Det ser ikke så veldig funky ut, men fresht er det så absolutt. Fristende retter er oppstilt i glassmonteret, og det meste er fargerikt og fint.

Her er alt vegansk og økologisk, så det er bare å bestille og vite at alt kan spises med glede. Kafeen er en del av DOGA-huset, (Design og Arkitektur Norge), og utsikten er delvis mot grøntområdene utenfor og Akerselven.

Fakta Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Avhengighetsskapende focaccia

Menyen er allsidig, og vi kan velge mellom ni retter som alle er godt allergimerket. Kristin velger dagens suppe, mens jeg tar en grillet sandwich, mest fordi den kommer med ovnsbakte poteter, som jeg er svak for.

Vi setter oss i en glasskube, et tilbygg til den eldre industribygningen, og har formidabel utsikt over området. Rundt oss ammes og pludres det til den store gullmedaljen, det er et populært sted for barnevognfolket.

Vi bestiller dagens suppe og grillet sandwich med ovnsbakte poteter. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Vi bestiller dagens suppe og grillet sandwich med ovnsbakte poteter. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Maten kommer, og Kristin er superfornøyd med sin knalloransje grønnsakssuppe som serveres med focaccia og aioli. «Smak på denne her da, ta en skje, du MÅ smake»! maser hun ivrig, mens hun gir meg en skje. Og suppen er god, og ifølge Kristin er focacciaen avhengighetsskapende.

Utenfor settes det skudd

Og apropos avhengighet, helt ut av det blå utbryter Kristin: – Oj, se der! Der står det faktisk noen og setter sprøyter midt på lyse dagen!

Jeg tror Kristin misforstår og snur meg og titter, men neida, et meget opptatt firkløver står i nedoverbakken mot Akerselva og driver med sitt. Her inne sitter vi, omkranset av barnevogner og mammapermisjons-mottagere og vurderer vegansk mat, og der ute står de. Etterpå ser vi at det ligger sprøyter både her og der i gresset.

Så mette at vi ikke orker kake

Vi har begge bestilt et glass med kombucha, som nå fås kjøpt over alt. Jeg er ikke så dreven og er rimelig fornøyd med smaken som jeg synes minner litt om øl, men Kristin, som er en habil hjemmebrygger av både det ene og det andre, rynker på nesen og synes prisen er stiv. I hvert fall for en sånn helt “vanlig” kombucha, som hun kaller det. Ingefær-shoten er hun derimot mer positiv til, den gir henne «god-frysninger».

Ingefær-shoten gir oss «god-frysninger. Kombuchaen er mer vanlig. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Ingefær-shoten gir oss «god-frysninger. Kombuchaen er mer vanlig. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Sandwichen min består av flere skiver ristet brød, deilige rører og grillede grønnsaker. De ovnsbakte potetene innfrir, og chipotle mayoen er sterk som få. Kristin, som er en chilielsker, smaker og smaker, og heldigvis for potetene mine, tar focacciaen hennes, som hun dypper med, slutt.

Porsjonen er god, og grønnsakene varierte, og vi er begge så mette at det utgår å prøve noen av raw-kakene de har på menyen.

Mer enn bare mat

Funky Fresh har en liten butikkavdeling inne i lokalet, og vi titter litt i hyllene før vi går. Her selges både bambustannbørster, miljøvennlig vaskemidler og kokebøker.

Catering, kurs og julebord er også en del av repertoaret, så man kan trygt si det er en variert bedrift med en tydelig vegansk profil. Vi savner faktisk ingenting.

Her selges kokebøker, julebord og miljøvennlige vaskemidler. I tillegg til vegansk lunsj. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Her selges kokebøker, julebord og miljøvennlige vaskemidler. I tillegg til vegansk lunsj. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Funky Fresh Foods, Praktisk:

  • Nærmeste holdeplass: Hausmanns gate
  • Adresse: Hausmanns gate 16
  • Toalett: Moderne og ok
  • Kaffe: Flere typer plantemelk

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.