– Ungene på Frogner fortjener gratis skolemat

For meg virker det ikke som at Høyre forstår at ikke alle har foreldre hjemme som smører matpakker og legger til rette for god og næringsrik start på dagen for deres barn.

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at du sitter på skolen og det nærmer seg lunsj. Ingen hadde handlet hjemme, så det ble ikke frokost i dag. På nabopulten kommer matpakken med leverpostei opp fra sekken. Du har ingen. Du prøver å følge med på Pytagoras, men det suger i magen, og det surrer i hodet. I dag igjen.

Hele 60.000 barn har ikke med matpakke på skolen, det er et urovekkende høyt tall. Enda mer urovekkende er det at Frp- og Høyre-regjeringen vet det, men aktivt velger å ikke gjøre noe med det. De mener at pengene heller bør brukes på bedre lærere.

For Høyre tror forskjeller mellom elevene kan bli mindre ved å ha en god lærer i klasserommet. Men det spiller ingen rolle hvor mange bachelor- og mastergrader den læreren har. Sitter elevene der sultne og ufokuserte, så kommer de ikke til å lære noe uansett.

For dårlig

For meg virker det ikke som at Høyre forstår at ikke alle har foreldre hjemme som smører matpakker og legger til rette for god og næringsrik start på dagen for deres barn. I min bydel, Frogner, har vi åtte skoler, og bare en av dem har et tilbud om matservering til elevene. Dette er for dårlig, og det vil vi i Arbeiderparti gjøre noe med. Derfor har vi allerede i byråd gjeninnført skolefrukten i Oslo (som Frp og Høyre fjernet i 2013), og vi går til valg på at alle elever skal få et enkelt og gratis skolemåltid.

Ifølge ny forskning viser det seg at et enkelt og sunt gratis skolemåltid utjevner sosiale forskjeller blant elevene. Vi vet også at mette barn lærer bedre og forstyrrer mindre, noe som fører til bedre læringsmiljøer i klasserommene våre. Samtidig skaper skolemat en fellesskapsfølelse ved at alle elevene samles rundt kantinebordet til et felles måltid.

Jeg vil ha gratis skolemat

I år stiller jeg til valg i bydel Frogner for Arbeiderpartiet og for at barna og ungdommene i bydelen skal få den gratis skolematen de fortjener. Vi trenger ikke enda fire år med Frogner-styrt Høyre som ikke prioriterer bydelens elever. Bydelen trenger et parti som tar elevene på alvor og legger til rette for sunne måltider som gir bedre læringsmiljø og som bygger sterkere fellesskap mellom elevene.