Ruseløkka skole ble bygget i 1871 og er uegnet til moderne undervisvning, mener skribenten. Foto: Oslo Museum / ukjent fotograf
Ruseløkka skole ble bygget i 1871 og er uegnet til moderne undervisvning, mener skribenten. Foto: Oslo Museum / ukjent fotograf

– Kjære Oslo bystyre, kjære ordfører, kjære Fylkesmann. Ruseløkka Skole trenger deres hjelp. Nå

Publisert Sist oppdatert

Kjære politiske aktører. Se ut over partitaktiske hensyn, juridiske krumspring, nostalgi og sterke enkeltstemmer. Politisk lederskap etterlyses.

Det krangles på overtid om ny Ruseløkka skole. Et prosjekt som vil gi Oslo et kjempeflott, fremtidssikret skolebygg, som kan løfte hele bydelen, er nå i fare for å stoppe helt opp, drevet av en liten gruppe motstandere. Her trenges politisk lederskap og kraft til gjennomføring.

Langt de fleste foreldre, den lokale beboerforeningen og Ruseløkka Skoles FAU (enstemmig!) støtter prosjektet om ny skole. Et prosjekt som skal gi 500 Oslo-barn et skolebygg som faktisk egner seg til undervisning slik det foregår i 2017.

Uegnet som moderne skole

Ruseløkka Skole er bygget i 1871, med tilbygg i 1891 og 1938, og ganske lite har skjedd siden, både innvendig og utvendig.

Skolen er bygget i en tid hvor undervisning var en statisk disiplin uten variasjon i undervisningsformer, uten bruk av grupperom og elektroniske hjelpemidler, uten hensyn til inneklima og tilgang for funksjonshemmede, med ganske andre krav til sanitetsfasiliteter og til skolen som arbeidsplass og med begrenset tanke på kreativ utfoldelse, foreldremøter og fritidsaktiviteter.

Kort sagt: Ruseløkka skole er i dag svært dårlig egnet som moderne skole. En rehabilitering vil sannsynligvis gi langt færre elevplasser, og allikevel ikke kunne løse mange av disse utfordringer.

LES OGSÅ: Høyres Geir Kvarme: – Ruseløkka-elevene er tatt som gisler

Gjør en innsats nå

Mens vi venter på fylkesmannens avgjørelse i saken busses elevene til den andre enden av byen, noe de har utsikt til mange år ennå. I tillegg er elevopptaket i første klasse redusert drastisk.

Vi oppfordrer derfor politiske aktører fra alle partier om å gjøre en innsats for å bevare det beste fra Ruseløkka Skole: den sosiale og etniske smeltedigelen av elever. Se ut over partitaktiske hensyn (Høyre!), juridiske krumspring, nostalgi (Venstre!) og sterke enkeltstemmer. Gjør en innsats for Ny Ruseløkka Skole nå. For Oslos og for barnas skyld.