Flere skrur av krana når de pusser tennene. Stor oppslutning om vannsparing

Hele 85 prosent av respondentene sier at de har redusert vannforbruket sitt etter at Oslo kommune sendte ut SMS med oppfordring om å spare på vannet.

Publisert

Den 2. mai ble det sendt ut en SMS til alle innbyggerne i Oslo kommune. Bakteppet er at vannmagasinene som sørger for Oslos vannforsyning er lave. Lite nedbør over lang tid, og rehabilitering av Gjerdingen i Nordmarka har gjort at byen har havnet i en situasjon hvor vi må spare på vannet for å sikre vannforsyningen fremover.

En spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av vann- og avløpsetaten, viser at SMSen og annen kommunikasjonen har hatt effekt på folks vannforbruk. Målinger viser dessuten at vannforbruket har vært stabilt lavere etter at SMS-en ble sendt.

– Vi er glade for at SMSen, i tillegg til øvrig kommunikasjon har hatt en effekt, sier Jean-Yves Manum Gallardo, kommunikasjonssjef i vann- og avløpsetaten, i en pressemelding.

Sparer vann på tannpuss

SMSen ga enkle tips til hvordan å spare vann i hverdagen. Ett av disse er å skru av krana mens man pusser tennene. 87 prosent av de spurte sier de har fulgt dette tipset. På en god andreplass, har 83 prosent tatt til seg tipset om å ta kortere dusjer og skru av vannet i dusjen mens man såper seg inn med såpe eller sjampo.

– Størsteparten av det vannet vi bruker til daglig, går til personlig hygiene, vasking og matlagning. To gjennomsnittlige tannpusser koster 20 liter vann om dagen hvis vi lar vannet renne. Skrur alle av krana, kan vi spare 13,3 millioner liter vann til sammen i året, sier Frode Hult, seksjonsleder i vann- og avløpsetaten.

Powered by Labrador CMS