DEBATT

Regine Folkman Rossnes
Med Skeiv Ungdom på kunstworkshop på Nationalmuseet i 2022, dagen etter regnbuemarsjen i Oslo.

– Skeiv Ungdom er blitt 20 år. Gratulerer så mye!

Da det først skulle skje terrorangrep rettet mot Oslo Pride, hadde vi i det minste muligheten til å samles. Vi kom oss gjennom stormen.

Publisert

Det er 20 år siden filmene «Mean Girls» og «Uno» kom ut. Samme år ble et frø sådd – stiftelsen av Skeiv Ungdom, ungdomsorganisasjonen til FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Selv var jeg tolv år gammel, og ikke klar over egen legning. Frøet som den gangen ble sådd, har slått ut i full blomst og blomstrer fortsatt, selv om eldre medlemmer, som meg, er blitt for gamle for å ta del i organisasjonen.

Et sted å teste ut pronomen

Noe av det fineste med Skeiv Ungdom, er at både eldre og yngre medlemmer kan samarbeide om å skape fine og trygge møteplasser i lokallagene sine. Møtepunkt hvor man har mulighet til å være seg selv fullt ut, som dessverre ikke er en selvfølge i dagens samfunn.

Det trenger heller ikke være store ting som å dra til klatrepark, kino eller den årlige sommerleiren. Det kan være like viktig å komme til et sted hvor man kan spille brettspill eller spise vafler.

I et miljø hvor man kan teste ut pronomen, for å finne ut av hvem man faktisk er. Noe av det fineste innen organisasjonsarbeid, er å se hvordan folk vokser opp og utvikler seg.

Terrorangrepet i 2022

Jeg meldte meg inn i en tid preget av pandemi, men hvor vi fortsatt greide å opprettholde møtepunktene i Oslo til en viss grad. Med for eksempel blomstervandring i Botanisk hage og Skeiv sommeruke med alternativt opplegg, siden sommerleiren ikke kunne arrangeres.

Det var alltid sårt å avlyse arrangementer ved innstramninger. Flere ungdommer fortalte meg at lokallaget til Skeiv Ungdom Oslo & Viken var det eneste sosiale møtepunktet de hadde i livet sitt.

Det er mye som har gått tapt på grunn av pandemisituasjonen, men heldigvis kom vi oss igjennom stormen og det påfølgende terrorangrepet i 2022. Da det først skulle skje terrorangrep rettet mot Oslo Pride, hadde vi i det minste muligheten til å samles, og slippe å tenke på smittevern.

Jeg er stolt

I år er altså Skeiv Ungdom 20 år. Vi har mange kampsaker fremdeles, men må ikke glemme at vi også har oppnådd mye, og er viktige for flere. Gratulerer så mye! 

Jeg er stolt over ny milepæl, og gleder meg til å følge med på hva dere vil finne på i tjueårene, selv om jeg er for gammel til å ta del i organisasjonen.

Powered by Labrador CMS