Slik kan Sukkerbiten bli. Det flytende bassenget i forgrunnen. Park, scene robåtutleie og mere til kan det bli plass til. Illustrasjon: Zeuthen & Stjern
Slik kan Sukkerbiten bli. Det flytende bassenget i forgrunnen. Park, scene robåtutleie og mere til kan det bli plass til. Illustrasjon: Zeuthen & Stjern

– Sukkerbiten må forbli et friområde

Rødt Gamle Oslo mener Sukkerbiten bør forbli friområde og inkludere et flytende svømmebasseng. Fotografihuset kan legges til et av de mange tomme byggene i denne byen.

Publisert Sist oppdatert

Rødt Gamle Oslo har programfestet at vi ønsker friområde på Sukkerbiten. Vi støtter også opp om planene til Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt. De er en idealistisk forening som driver to badstuflåter på Operastranda i Bjørvika.

I januar var de på studiebesøk til Helsinki og Allas Sea Pool. Det er et flytende oppvarmet svømmebasseng, som brukes hele året (600 000 besøk i 2018).

Rødt Gamle Oslo ønsker dette som et alternativ til Fotografihuset AS, som nå er planlagt på Sukkerbiten, og som med sine 4000-5000 kvadratmeter vil ta det meste av det lille som er igjen av mulige friområder i Bjørvika.

Skrikende behov for svømmeopplæring

Svømmebassenget kan dekke noe av det skrikende behovet for svømmeopplæring for Oslo-skolens barn. Et slikt anlegg bør utvikles og driftes av Oslo kommune, som allerede er størst i landet på å drive bad og svømmebasseng.

Vi er på vei til å bli Nord-Europas største badeby, men vi er dårligst i landet på svømmeopplæring. De siste årene har vi sett flere drukningsulykker som en følge.

Allas utendørs, flytende helårs-sjøbad i Helsingfors havnebasseng. Foto: Ninara/Flickr
Allas utendørs, flytende helårs-sjøbad i Helsingfors havnebasseng. Foto: Ninara/Flickr

Finn nytt sted for Fotografihuset

Når det kommer til Fotografihuset AS, så betviler vi ikke at dette blir et viktig og bra museum og aktivitetshus, men må det absolutt bygges i Bjørvika? Rødt mener det er nok av bygg i Bjørvika allerede og synes Sukkerbiten må bevares som friområde for rekreasjon, kultur, opplevelser, konserter, arrangementer, sauna og bading.

Det står allerede svært mange tomme bygg i denne byen, vernede bygg som trenger aktivitet og eiere. Hva med å gjenbruke et av de byggene og plassere et fotomuseum der? Jeg er svært skeptisk til nybygging av flere større institusjoner nå.

Rødt, som det viktigste miljøpartiet i Oslo, jobber for flere friområder – ikke færre.