DEBATT

Forsøplingen i byen vil med stor sannsynlighet havne i elver, vann og hav.

– Avfallet flyter i byen. Forsvinner denne forsøplingen i skyggen av mer trendy og emosjonelle klimasaker?

Hvis du begynner å se etter avfall i byen, så er den over alt. Snus, røyk og ispapir flyter rundt på asfalten. Det er ikke små mengder av avfall som blir kastet.

Publisert

Klokken 21 på en fredagskveld: På vei til bussen, inn i taxien eller i køen til utestedet hiver folk fra seg den tomme vinflasken eller sigarettpakken. Folk forsøpler uten å blunke.

Jeg skal ikke si jeg ikke har gjort det selv. Når jeg ser tilbake på forsøpling som jeg selv har begått i ettertid, ser jeg at handlingen var fristende, men også egoistisk og navlebeskuende.

Fristende fordi det kan være lett å sette den halvtomme ølboksen på hjørnet av blokka foran utestedet. Spesielt om man ikke finner en søppeldunk i nærmeste radius og vennegjengen har et klart mål: nå frem til utestedet så fort som mulig for å slippe kø.

Egoistisk fordi vi vet at plastikk i havet er et kjent miljøproblem. Landbasert forsøpling har falt ned i et kunnskapshull og ikke er på noens agenda.

Søppel på land havner i vann

Det er lett å forstå at marin forsøpling har fått mye oppmerksomhet. Den syke hvalen på Sotra som måtte avlives med 30 plastposer i magen, ble en vekker for mange.

Oppmerksomheten har ført til at tiltak mot marin forsøpling har økt betydelig de siste årene, ved blant annet tilskudd over statsbudsjett.

Det er positivt at marin forsøpling er på alles lepper, men hvis vi virkelig skal skape en endring må vi ta tak i problemet og ikke bare symptomene. Landbasert forsøpling vil med stor sannsynlighet havne i elver, vann og hav. En rapport fra 2016 viser at over 80 prosent av forsøplingen i havet kommer fra kilder på land.

Store mengder blir kastet

Det er ikke bare etter klokken 21 på en fredagskveld at forsøplingen skjer. Hvis du begynner å se etter avfall, så er det over alt. Snus, røyk og ispapir flyter rundt på asfalten i byen. Det er ikke små mengder av avfall som blir kastet.

Myndighetene stiller krav til behandling av avfall, noe som fører til at flere aktører og privatpersoner kvitter seg med avfallet på ulovlige måter. Noen kaster store mengder avfall i naturen og skaper såkalte villfyllinger.

Avfall i naturen finner ikke bare veien til havet. Det kan være skjemmende og lekke farlige stoffer til grunnen og omgivelsene.

Forstår at det er fristende

Kanskje er landbasert forsøpling et fortrengt klimaproblem, som forsvinner i skyggen av mer trendy og emosjonelle klimasaker. Uansett representerer den et kunnskapshull i forsøplingsdebatten som må dekkes for å endre holdningene der ute.

Det holder ikke at forsøpling er ulovlig og at vi rydder opp i havet. Hvis folk fikk vite at filteret i sigaretten inneholder 90 prosent plast, som mest sannsynlig ender opp som mikroplast i havet, eller at opprydding av forsøpling er mest hensiktsmessig på land, kunne det forhåpentlig skape en holdningsendring.

Det er forståelig at det kan være fristende og lett å kaste avfall på bakken. Men neste gang du vurderer det, vær så snill å tenk over hvalen som var fylt med plastikkposer som fant veien til havet fra land. Vær klar over at det er plast i både snus og røyk. Dette blir ført av gårde via regn, om det blir kastet på bakken.

Bruk noen ekstra minutter

Konsekvensene av å forsøple er betydelig større enn å bruke noen ekstra minutter på å finne en søppeldunk eller kjøre avfall til nærmeste avfallsanlegg.

Hvis vi endrer holdningene og skaper oppmerksomhet for også forsøplingen på land, kan vi skape større politisk vilje. Det er fint at marin forsøpling er på agendaen, men skal få til en reell forskjell, må vi også fokusere mer på landbasert forsøpling.

Powered by Labrador CMS