DEBATT

Den spanske syke: Syke på nødsykehus i Fort Riley, Kansas, fotografert i 1918.

– Krig og pandemi. Det er ikke første gang vi sliter under to overlappende kriser

Nok en gang blir vi satt tilbake av makthungrige og despotiske krigsherrer, og mange i Oslo er ekstra urolige og kjenner på frykt. Igjen er folk på flukt fra krigsherjede områder.

Publisert

Da min mormor ble født, var 1. verdenskrigen akkurat over, nærmere bestemt den 15. august 1918. Lille Tupp kom til verden og vokste opp i Gamlebyen i Oslo. Da hadde krigen vart i fire grufulle år.

Så fulgte en skummel influensaepidemi fra Spania, som man sa på den tiden, også kalt spanskesjuka av folk langs Akerselva.

Igjen er folk på flukt fra krigsherjede områder, og mange i Oslo er ekstra urolige og kjenner på frykt. Slike følelser bør vi være minst redde for i krisetider, det er disse som kan redde oss. Hvis vi er redde for følelsene våre, blir de vår fiende.

Og noen ganger trenger vi personer som forteller oss nettopp det.

Mange sliter nå

Helsebyråd Robert Steen sier at han frykter at mange oslofolk sliter nå. Mange kan oppleve en retraumatisering, ikke minst folk fra Syria, Afghanistan og Balkan. Også eldre på sykehjemmene blir minnet på hva de opplevde under 2. verdenskrig. Det opplyses om at det finnes et psykisk helsehjelp-tilbud i bydelene som er gratis og hvor man ikke trenger henvisning (Rask).

Helsebyråden sier at man aldri i moderne tid har opplevd to slike globale overlappende kriser, selv om verden har vært gjennom både verdenskriger og pandemier før.

To overlappende kriser

Norge var ikke direkte med i første verdenskrigen, men over 2000 nordmenn omkom på havet, på norske handelsskip. Spanskesyken brøt ut i løpet av våren og sommeren 1918, og flere smittebølger smittet folk inntil siste bølge i første halvår av 1919. Spanskesyken tok opptil 15.000 liv her til lands.

Dette bør vel i ettertid omtales som to overlappende globale kriser.

Etter første verdenskrig fantes det ikke kunnskap om posttraumatisk stresslidelse, PTSD. Det nærmeste man kom en mental diagnose på eks-soldater, var granatsjokk, en vid betegnelse med særlig vekt på de fysiske spasmene som legene ikke kunne kategorisere som annet enn nettopp granatsjokk.

Siden har verden utviklet seg, mot det bedre, men vi blir også satt tilbake av makthungrige og despotiske krigsherrer, til verden igjen må bygge opp samfunnet og demokratiet, bit for bit.

Powered by Labrador CMS