Inne fra Arbeidermuseet i Oslo. Foto: Christina Krüger / Oslo Museum

— Jeg foreslår at Oslo bys kulturpris 2017 går til Arbeidermuseet i Oslo

Publisert

Jeg håper virkelig at Oslo bystyre vil hedre Arbeidermuseet.

Arbeidermuseet har utstillingslokaler i Sagveien 28, midt i det som er norsk industris arnested på Sagene ved Akerselva. Konseptet for Arbeidermuseets formidling er nettopp denne beliggenheten. Akerselva er 8,2 kilometer fra oset ved Maridalsvannet til utløpet i Bjørvika, 8,2 kilometer med arbeider- og industrihistorie.

Kulturminnene står som perler på ei snor; fabrikk på fabrikk står vakkert på hver side av elvebredden. Dette er nasjonal historie om næringslivsgründere og de aller første industriarbeiderne.

Arbeidermuseet i Sagveien 28. Foto: Christina Krüger / Oslo Museum

Fabrikkjenter og industriherrer
Museet ble etablert på bakgrunn av årelang innsats - og gjentatte initiativ fra fagbevegelse, frivillige lokale lag og foreninger i bydel Sagene, det lokale Arbeiderpartiet i bydel Sagene, en oppegående administrasjon i bydel Sagene og bydelspolitikere fra flere politiske partier. Til slutt tok Anniken Huitfeldt, som kulturminister, initiativet til å opprette et arbeidermuseum, lokalisert til Sagene. Arbeidermuseet åpnet med sin første utstilling Fabrikkjenter og industriherrer, i juni 2013.

Prisen for industrilivet
Arbeidermuseet er blitt et levende museum som viser hvem de var, disse menneskene som arbeidet i industrimiljøet, hvilket liv de levde, hva de tjente, hvilken pris industrilivet i byen hadde? Men også hva det ga tilbake i form av selvstendighet og organisering, lønn og samarbeid. Arbeidermuseet har samlet nyere og eldre arbeiderminner – og formidler dette både i utstilling og med omvisninger.

Besøkes av reklamefolk og elever
Nivået på formidlingen gjenspeiles i antallet besøkende, som har ligget høyt siden museet åpnet. Museet får besøk fra bygdekvinnelag i Sørum, av reklamebyråer som søker inspirasjon og av fagforeninger.

Museet får fram vår nære historie til de nye generasjonene. På ukedagene besøker 8.-10. klasse, samt videregående elever, museet. De får lære blant annet om den industrielle revolusjonen. I tillegg til Oslo-skolene, kommer også mange Akershus-klasser på besøk.

Dette er vår historie
Det er gratis å komme inn i den gamle apotekergården og fordype seg i tema-utstillingene. Aldri før har Akerselva, og arbeiderhistorien langs denne, fått så stor plass over så lang tid. Flere Sagene-beboere er blitt faste helgegjester og sier at det er deres historie som de får her.

Fra sommeren 2015 til november i fjor sto utstillingen Svenskene kommer! her. Utstillingen omhandlet svensk arbeidsinnvandring fra 1860 til våre dager. Utstillingen ble til i samarbeid med LO i Oslo og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek og fikk stor oppmerksomhet.

Jeg håper museet får Oslo bys kulturpris
Det er etter min mening særlig to ting som tilsier at Arbeidermuseet bør få Oslo bys kulturpris. For det første viser museet fram Oslos – eller rettere sagt Kristianias – betydning som industrialismens vugge her til lands, en posisjon ingen kan ta fra oss. For det andre har museet sterkt fokus på Akerselva – de sier selv at museet er 8,2 km langt (lengden på Akerselva fra os til os) – og bidrar på den måten til at byens smykke skinner enda klarere. Jeg håper virkelig at Oslo bystyre vil hedre Arbeidermuseet.

Powered by Labrador CMS