DEBATT

Dvergschnauzeren Victor møter mange korona-hunder på sine daglige turer på Torshov.
Dvergschnauzeren Victor møter mange korona-hunder på sine daglige turer på Torshov.

- Hva vil skje med korona-hundene? Jeg er redd mange omplasseres når pandemien er over

— Hund og katt er bra for vår mentale helse, ifølge forskerne. Vi med dyr har mindre hjerteproblemer, bedre mental og fysisk helse samt generelt sett gladere. Derfor hjelper det mot koronadepresjon å skaffe seg kjæledyr. Men hva skjer etterpå?

Publisert

Kjæledyroppdretterne merker pågangen. Mens mange bransjer sliter, har de gode dager.

Det betyr både at mange valper og kattunger får nye gode hjem, men også at unge mennesker uten erfaring plutselig får erfaring med at en valp ikke alltid er like søt som på Instagram-bildene til påvirkerne.

Fase en - Så søøøt!

Jeg bor på Torshov i Oslo, og har sett den voldsomme oppblomstringen av korona-hunder i nærmiljøet. Det finnes mange typer hundeeiere, men i det siste har jeg lagt merke til en spesiell type: Det unge paret med hjemmekontor.

Bearded collien Lea (til h.) besøker hundejordet i Frognerparken for første gang under koronapandemien. Hun er litt skeptisk til at schäferhannen Jojo vil undersøke hvem hun er.
Bearded collien Lea (til h.) besøker hundejordet i Frognerparken for første gang under koronapandemien. Hun er litt skeptisk til at schäferhannen Jojo vil undersøke hvem hun er.

I den første fasen er alt fryd og gammen: Paret går tur med sitt nye, storøyde og erkesøte nurk. De er lykkelige sammen med sitt lille, nye familiemedlem langs Akerselva, og tar imot alle komplimenter med stolte smil. Den lille ulldotten de har skaffet seg orker ofte ikke gå så langt, så de bærer med glede når den lille turen blir for lang.

Fase to - Hvor mye dritt tåler vi?

Andre fase er når valpen blir vilter. Vi som ser hunden og eierne på gaten, kan selvfølgelig ikke se alle «uhellene» i sofaer, på tepper og på gulv – annet enn på de litt mindre smilende eierne. De er kanskje litt lei av den evige lukten av hundebæsj på gulvet og i designersofaen.

Nå går de ikke tur sammen som par lenger. «Det er faktisk DIN tur å gå ut nå, fordi jeg gikk ut med ham i går kveld, nemlig.» Kan en av dem si. En og en går de tur, og de trekker hunden fort forbi andre hunder, fordi de bør komme seg tilbake til hjemmekontoret før Teams-møtet klokka to.

Fase tre - Det blir alvor

I fase tre synes jeg virkelig synd på hunden. Den har et litt for lite halsbånd, så den peser litt. Mamma – eller pappa – går konstant og snakker med airpods på øret, fordi nå begynner tempoet å ta seg opp på jobben, og det passer egentlig veldig dårlig å gå tur akkurat nå, fordi om tre minutter må vi alle være på Teams, så du BØR helst bæsje nå. Hunden løper så godt den kan, får nakkesleng av halsbåndet, og skjønner ikke hvorfor.

Hva skjer med hunden etter korona?

I løpet av sommeren får alle som vil vaksiner. Da kommer fase fire. Har vi egentlig tid til å ha hund? Jeg kan ikke ha den med på jobben. Kan du? Skal den være alene i åtte-ti timer per dag? Eller bør vi legge den ut på Finn?

Jeg er redd for at Foreningen for omplassering av dyr får flere hunder enn de kan takle når samfunnet åpner opp igjen.

Powered by Labrador CMS