–Rodny Kaastad frykter at bussmangelen gjør at folk blir sittende hjemme i stedet for å komme seg ut og ta seg en kopp kaffe, prate med folk og være sosiale. Foto: Naimo Kahiye

For beboerne i Lille Dal har det blitt vanskelig å komme seg rundt etter at bussen deres ble lagt ned

Rodny Kaastad som har bodd i området i 34 år opplever hvordan mangelen på bussforbindelse påvirker nabolaget. Spesielt de eldre og funksjonshemmede beboerne.

Publisert

I fjor bestemte Ruter at busslinjen 72A, som kjørte fra Dalsåsen ned til Mortensrud Senter, skulle legges ned, trass i lokal motstand. Beslutningen har rammet beboerne på Dalsåsen, spesielt de eldre og funksjonshemmede.

Det betyr at avstanden til nærmeste holdeplass har økt med ca. 650 meter og at bakkene som går til og fra holdeplassene har en høydeforskjell på ca. 25 meter.

Flere sitter hjemme

Rodny Kaastad er ikke så avhengig av kollektivtransport for å komme seg rundt. Når han reiser til jobben i Radio Toten, kjører han gjerne.

– Selv om jeg er 80, er jeg rørlig og kan kjøre bil, så det går greit. Men det forundrer meg litt at byrådet ikke skjønner at folk må, hvis de kan, bruke bil for å komme seg rundt. Det er nesten umulig for mange å gå opp de bratte bakkene her på vinteren.

Men alle kan ikke kjøre. Kona for eksempel vant til å ta bussen. Etter at busslinjen ble lagt ned, legger han merke til at hun går ut mindre. Det samme skjer med andre beboere.

– De blir de sittende hjemme. Det er det vi minst ønsker. Vi vil gjerne at folk skal komme seg til senteret, ta seg en kopp kaffe, prate med folk og være sosiale. Det er utrolig viktig for å holde på helse.

Nå går busslinje 73 til Brenna på den nærmeste busstoppen til Lille Dal. Foto: Naimo Kahiye

Bakkene ble for drøye

Han forteller meg om en episode fra en tid tilbake. Da han kjørte hjemover, så oppdaget han en mann som satt på en stein nederst i bakken.

– Det var en av mine naboer, som i dag er enkemann og 84 år gammel. Han satt der med sine poser fra kjøpesenteret og orket ikke å gå videre. Jeg fikk han inn i bilen og kjørte han hjem. Han mente selv at bakken er for drøy kost for en mann på over 80 år.

– Jeg visste at han skulle hjem og visste hvor han bodde. Selvfølgelig kjørte jeg han hjem, men jeg kan ikke gjøre det hver dag og ikke for alle. Jeg ser stadig at folk sliter med å komme opp de bakkene.

Småbusser

I dag er busslinjen lagt ned og rutetabellene fjernet, men skiltene står der fortsatt, noe som er forvirrende, spesielt for fremmede. – Stadig ser jeg at enkelte mennesker venter på stoppet, sier Kaastad.

Han mener det må kunne gå an for Ruter å sette opp noen mindre busser til Dal.

Dalsåsen går gjennom Dal i Søndre Nordstrand. Mange eldre mennesker bor i området. Foto: Naimo Kahiye

Buss 73 får med flere

Ruter har følgende å si til beboerne i Dal.

– Fjorårets ruteendringer i bydel Søndre Nordstrand ble gjort for å gi så mange som mulig et bra kollektivtilbud. For noen av innbyggere medførte nedleggingen av linje 72a at det ble lengre å gå til nærmeste busstopp. Dette er beklagelig, og vi har forståelse for at det påvirker hverdagen til personene det gjelder, skriver Benjamin Øveraas, pressevakt.

– Samtidig viste trafikktellinger at passasjerantallet på linje 72a var lavt. Linjen ble derfor erstattet av linje 73. Formålet med den nye linjen var å gjøre det lettere å ferdes innad i bydelen, noe mange hadde etterspurt. Linje 73 binder sammen offentlige kontorer, helsetilbud og kjøpesenter som er lokalisert på ulike steder, og gjør togtilbudet fra Hauketo lettere tilgjengelig for flere, sier Øveraas.

Powered by Labrador CMS