I natt kunne sykkelbudene juble over å ha fått tariffavtale etter 14 timers mekling. Her er de samlet utenfor riksmeklerens hovedkontor før meklingen startet torsdag ettermiddag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Foodora-streiken er avsluttet – ble enige om tariffavtale etter 14 timers mekling

Den fem uker lange Foodora-streiken er over. Nå signerer Foodora tariffavtale, og syklistene får både lønnsøkning og kompensasjon for å holde klær og utstyr.

Publisert

Partene kom til enighet klokken halv to natt til fredag, etter 14 timers mekling, ifølge FriFagbevegelse.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er godt fornøyd med å ha fått på plass en tariffavtale for sykkelbudene i Foodora. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Først må jeg bare si, for en fantastisk gjeng dyktige syklister vi har i våre rekker. Jeg gratulerer dem med å ha fått gjennomslag i kravet om tariffavtale. At Foodora i dag signerer tariffavtale setter en helt ny og viktig standard i fremtidens arbeidsliv, sier Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Foodora fornøyd med avtale

Foodora sier at de er glade for avtalen som nå er på plass.

—  Mange uker med tøffe forhandlinger har ført fram til en moderne avtale, tilpasset vår bransje. Dette er en unik avtale som gjør hverdagen til syklistene enda bedre, og som vi som selskap kan utvikle oss med, sier daglig leder Carl Tengberg i Foodora.

Lønnsøkning, vintertillegg og AFP

Striden har dreiet seg om uenighet om lønn, samt at sykkelbudene og Fellesforbundet har krevd kompensasjon for at syklistene selv må holde sykkel, mobiltelefon og uniform som benyttes på jobb.

Avtalen som nå er på plass er en bedriftsavtale mellom Fellesforbundet og Foodora Norway, noe som innebærer at alle landets sykkelbud drar fordelene av avtalen.

— Alle element i en tariffavtale er med, inkludert AFP. Vi er spesielt glad for et tillegg på grunnlønn, tillegg for utstyr og et eget vintertillegg. I sum utgjør dette minst 15.000 kroner i året for syklister som jobber fulltid. Det er veldig gode resultat, utdyper Eggum til NTB.

Streiken vokste

Sykkelbudene har de siste årene organisert seg i Transportarbeiderforbundet, som nå er en del av Fellesforbundet. Kravet om tariffavtale ble sendt før sommeren.

Siden 20. august har 102 sykkelbud i Foodora streiket for retten til tariffavtale. Nå er avtalen på plass. Foto: Olav Helland

Da Foodora og Fellesforbundet møttes til mekling 19. august ble de ikke enige. Dagen etter gikk 102 sykkelbud ut i streik, og siden ble flere tatt ut. I forrige uke ble streiken utvidet til også å gjelde Foodora-syklister i Trondheim. Da partene kom til enighet var nærmere 200 syklister tatt ut i streik.

Foodora er en matleveringstjeneste der sykkelbud henter bestilt mat hos restauranter og kjører det ut til kundene. Sykkelbudtjenesten leverer mat fra restauranter hjem til kunder i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø og Kristiansand.

– En viktig streik er over

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik gratulerte fredag morgen de streikende sykkelbudene.

– De har vist at det er mulig å sikre arbeidsfolk, samtidig som ny teknologi gir oss flere arbeidsplasser. En viktig streik er nå over, skriver hun på sin Facebook-side.

Også SV-leder Audun Lysbakken gratulerer de ansatte i Foodora.

– De har gjennomført en god og kreativ streik med et rettferdig krav. Nå har de vist at det går an å vinne fram med krav om et rettferdig arbeidsliv også i app-økonomien. Det er utrolig inspirerende for mange i hele Europa, skriver Lysbakken i en melding til NTB.

Powered by Labrador CMS