Martin Horntveth med innlevelse under Piknik i Sofienberg(parken). Foto: André Kjernsli

– Piknik i Parken hører hjemme et sted der beboerne ikke blir tvungne deltakere. Ikke i Sofienbergparken

Vi har fått bekreftet det vi fryktet, at Sofienbergparken ikke er stedet for svære konsert-arrangementer av type Piknik i parken. Parken er for liten.

Publisert

I midten av juni ble Piknik i parken avholdt i Sofienbergparken med 8–10 000 deltagere. På avslutningskonserten var det «cirka 7000 tilhørere + alle innen et par kilometers omkrets», ifølge Aftenposten.

Det har kommet inn mange klager til bydelen fra beboere etter festivalen. Og bydelsoverlegen har oversendt en klage angående uakseptabel støy.

Gressmatta ble etterlatt med store sår og skader flere steder, godt synlig også nå. I Bydelens retningslinjer for parker og friområder heter det: Arrangementer og aktiviteter skal ikke være til unødig belastning for omgivelsene. Bydelsadministrasjonen må løpende vurdere det totale antall arrangementer som bør tillates for det enkelte anlegg og fastsetter eventuelle begrensninger ut i fra erfaringer om belastning for beboere, slitasje på parkene og politiske føringer.

Flere steder var Sofienbergparken slitt og ødelagt i lang tid etter Piknik i parken. Foto: Jane Vogt Evensen / Grünerløkka SV

Parken er for liten

Vi har fått bekreftet det vi fryktet, at Sofienbergparken ikke er stedet for svære konsert-arrangementer av type Piknik i parken. Parken er for liten. Beboerne er bokstavelig talt tett på alle kanter og vil være midt oppi støyen og trafikken fra festivalen, om de ønsker det eller ikke. Vi må i tillegg tåle total utestengning fra parken i over en uke.

Arrangørene har søkt bydelen om å få holde ny festival neste år og ber også om en femårsavtale. De lover bot og bedring både når det gjelder støy, ødeleggelse av gressmatta og diverse annet. Bydelsdirektøren og flertallet i bydelens oppvekst- og miljøkomite godkjenner PiP for neste år i første omgang. Rødt har anket saken til bydelsutvalget 12. september.

Ta vare på parkene

Rødt bruker tittelen «Grünerløkka Rødt for folk og miljø"» i sin valgbrosjyre. Det er ikke uten grunn. Godt bomiljø for alle betyr å ta godt vare på bydelens verdifulle parker og grøntområder, som primært er til for beboernes daglige bruk, ikke kjempestore arrangementer.

Vi bor i en bydel med riktig mange konsertscener sentralt på Grünerløkka eller nær ved, det være seg Riksscenen, Parkteatret, Blå, Ingensteds og Vulkan for å nevne noen. Og vi har Øyafestivalen. Vi er på ingen måte motstandere av festivalkonseptet Piknik i parken, men med sin størrelse hører den hjemme på et annet område enn her hvor beboere blir tvungne deltakere.

Med «godt bomiljø» mener vi også at bydelen skal ta hensyn til at barnefamilier, eldre, studenter og andre skal leve sammen. Vi har blitt kritisert for å gå mot skjenkebevilling og utvidet skjenketid til en del serveringssteder. Det gjorde vi nettopp fordi det bor barnefamilier og eldre også i «skjenkeringens» nedslagsfelt.

Mot løsarbeidersamfunnet

Rødt frykter også sosial dumping og dårlige arbeidsforhold ved overetablering. Organisert arbeidsliv er en hovedsak for oss, og vi er således en aktiv støttespiller til alle ansatte i utelivsbransjen som kjemper for anstendige lønns- og arbeidsforhold og tariffavtale. Sånn som de mange Foodora-ansatte i vår bydel. De kjemper en svært viktig kamp for tariffavtale og et anstendig arbeidsliv.

Framfor å ønske seg at bydelen blir for dominert av skjenkesteder, ønsker vi et variert næringsliv, med mange typer butikker og foretak.

Les også: Jødehets sto på skoleporten til Majorstuen skole i månedsvis

Vi synes også det er på høy tid at alt prat om universell utforming blir tatt på alvor, slik at funksjonshemmede skal få delta i det samme utelivet og frekventere butikkene på lik linje med andre beboere. I dag er det en fjern drøm.

Powered by Labrador CMS