Marius Hofseth, president for SLM Oslo (Scandinavian Leather Men), mener helsemyndighetene burde vært mer frampå med tester og vaksinering for m-kopper.

Fetisj-president frustrert etter smittebeskjed: – Forspilte flere måneder slik at dette fikk spre seg

En av de største klubbene for menn som har sex med menn, advarer medlemmer etter et nytt utbrudd av virussykdommen m-kopper i Oslo denne uken.

Publisert

Myndighetene ber nå folk i risikogruppene om å vaksinere seg, men dette skjer altfor sent, mener president Marius Hofseth i fetisj- og BDSM-klubben Scandinavian Leather Men (SLM).

– Vi har etterspurt dette i to år siden smitten kom til Norge i 2022, sier Hofseth til NRK.

Han mener informasjonen har vært for dårlig og at det har vært komplisert å få gjennomført tester og vaksinering.

Tidligere vaksinering ellers i Europa

I Tyskland og mange andre land var det tilbud om drop-in-vaksinasjon allerede våren 2022, mens vaksineringen i Norge først kom i gang på sensommeren og høsten.

– Da hadde man allerede forspilt flere måneder, slik at dette fikk spre seg, sier han.

Kommuneoverlege i Oslo, Fredrik Rønning Iversen, sier de er klare til å ta imot flere som trenger vaksinen. Vaksineringen vil skje ved Nydalen vaksinesenter.

2300 vaksinert

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at 2300 personer har vaksinert seg, de aller fleste er menn som har sex med menn.

– Vaksinasjon mot m-kopper har vært tilgjengelig for menn som har sex med menn siden høsten 2022, skriver Preben Aavitsland, fagdirektør for overvåking i FHI, i en e-post til NRK.

M-kopper er en smittsom virussykdom som er sjelden i Europa, men mer vanlig i Afrika. Viruset er i slekt med kopper, men er sjelden dødelig. Symptomer er utslett, feber, muskelsmerter og frysninger. 

Skiftet betegnelse

Tidligere ble m-kopper omtalt som apekopper her til lands.

Høsten 2022 bestemte Verdens helseorganisasjon (WHO) at betegnelsen monkeypox skulle erstattes av mpox med formål om å fjerne koplingen til aper og på den måten gjøre ordet mindre belastende. 

Dette gjorde at FHI vedtok å skifte ut den norske betegnelsen apekopper. 

Powered by Labrador CMS