Refugees Welcome-frivillige, Oslofolk og flyktninger spiser middag sammen på Teisen høsten 2015, i regi av Refugees Welcome. Foto: Refugees Welcome Oslo-frivillig

Refugees Welcome lever videre i lokalsamfunnene. Nå bygger vi fellesskap i Nabolag Oslo

Publisert

Refugees Welcome Oslo skapte historisk engasjement i 2015. I Nabolag Oslo kan du hjelpe dine nye naboer - og deg selv.

Høsten 2015 reiste Oslo-folk seg fra sofaer og skjermer og strømmet til for å gjøre det vi mennesker gjør når noen trenger hjelp.

Vil du vite mer om Nabolag Oslo?

Send en e-post til rwo.naboguide@gmail.com

Nettside, Refugees Welcome

Facebook, Refugees Welcome

 

Det var alle de såkalte vanlige folka som kom, med boblejakker og sko, med barnevogner og tåteflasker, med bæreposer fulle med sjampo og tannbørster – og med arbeidsnever til å bære kasser, sortere klær, pakke hygieneposer og plukke søppel.

Mennesker i nød var ikke lenger et teoretisk avstandsbegrep – de satt på gata på Tøyen og de trengte oss.  Slik oppsto Refugees Welcome-bevegelsen – i Oslo og i resten av landet.

For mange var det godt endelig å kunne gjøre noe, noe praktisk, selv.

Refugees Welcome på Politiets utlendingsenhet på Tøyen høsten 2015. Kassene som flyttes er masse klær og utstyr som er på vei fra RWOs lager på Tøyen til et mottak i Hedmark. Tas imot med lastebil av Røde Kors Hedmark. Foto: Marit Helene E. Mathiesen

Avmakt førte til engasjement

Avmaktsfølelsen i møtet med krig, flukt og nød formidlet i media – skrekkens bilder av druknede mennesker i Middelhavet sommeren i gjennom - alt dette ga en bakgrunn der nettopp det å kunne reise seg opp fra hverdagslivet og bidra praktisk og direkte selv, ble et etterlengtet og viktig skritt å ta for svært mange.

Samtidig er det slik som det alltid er – i møtet mellom vanlige mennesker i praktiske situasjoner så forstår vi hva den andre trenger.

En sliten fireåring med nedtråkkede tøysko

En sliten fireåring med nedtråkkede tøysko en kjølig norsk septemberkveld, trenger varme, hele sko. Er de i tillegg i yndlingsfargen, så får kanskje et kaotisk og krevende lite barneliv det lille lysglimtet som gjør at smilet kommer fram for en liten stund.

En våt og kald baby trenger bleier og tøyskift og et rolig sted for omsorg. En skjelvende 50-åring, som har mistet familien sin og som vet at hans hjemby ble bombet samme dag, trenger i hvertfall en kopp te, masse sukker og noen å snakke med, midt i maktesløsheten.

En utslitt, gravid kvinne trenger en legesjekk og at noen lytter på barnet og sjekker at alt er i orden.  En tenåring som har flyktet alene i månedsvis og måttet greie seg selv, kan senke skuldrene litt i det en frivillig lar ham være barn igjen og spiller volleyball med en ballong.

Vi gjenkjenner det menneskelige – og kan dele og gi ut fra vår egen erfaring av å være et menneske med menneskelige behov.

Refugees Welcome på Politiets utlendingsenhet på Tøyen høsten 2015. De sikret at flyktninger hadde klær, baby/barneutstyr og hygiene/sanitær. De hadde også helsepersonell som kjørte folk til legevakt dersom helsetilstanden var alvorlig. Utover det behandlet sykepleierne i Refugees Welcome Health mindre skader og sår på stedet. Foto: Marit Helene E. Mathiesen

Å trekke lasset sammen gjorde noe med oss

Oslo er et stort lokalsamfunn. Vi er mange som ikke kjenner hverandre. Mange av oss er innflyttere selv til denne byen og bruker kanskje hele vårt Oslo-liv til å undres over om vi egentlig hører til her eller et annet sted.

Men å kunne trekke lasset sammen denne høsten for halvannet år siden gjorde noe med oss også som lokalsamfunn. Vi var et felleskap som tok i et tak – og mange tak – fordi det er det vi mennesker gjør, sammen, når det trengs og når andre mennesker trenger oss.

Vi er her fortsatt.

Vi vanlige folka, som er Oslo-folka, lokalbefolkningen, fra Tåsen, Tveita og Trasop – Bøler, Bogstad og Birkelunden.

En sterk tilhørighet til Refugees Welcome

Mange føler fortsatt sterk tilhørighet til Refugees Welcome-bevegelsen. De ønsker å bidra med noe praktisk eller melde seg som frivillige.

Nærheten, umiddelbarheten, den direkte hjelpen og kontakten mennesker i mellom. Den korte veien fra egen stue til å bidra i eget nabolag. Dette er nok noe av det som skaper tilhørigheten.

Trangt om plassen: Klær og utstyr på vei fra RWOs lager på Tøyen til et mottak i Hedmark, 2015. Foto: Marit Helene E. Mathiesen

Og Refugees Welcome bidrar med innsamlinger og utdelinger, med turer og aktiviteter på mottak, med leksehjelp og informasjonskafeer.

Og først og fremst til å være et godt nabolag. Til at Oslofolk fortsatt kan være de gode naboene, de vanlige folka som ser medmenneskers behov og møter mennesker ansikt til ansikt, som seg selv.

Nabolag Oslo: Grip sjansen

Refugees Welcome Oslo driver prosjektet Nabolag Oslo. Dette er en direkte arvtager til det brede folkelige intiativet som skapte Refugees Welcome-bevegelsen høsten 2015.

I samarbeid med bydelenes introduksjonsprogrammer i foreløpig fire bydeler, kobler vi frivillige enkeltpersoner og familier til bosatte flyktninger som ønsker kontakt med en «nabo» i egen bydel.

Hver uke kobler vi opp nye – til gjensidig glede for begge parter.

Må ikke være ekspert for å få til et godt naboskap

Alle frivillige får oppfølging fra Refugees Welcome Oslo.

Bil fra Refugees Welcome Oslo som skal levere klær og utstyr på mottak i 2015. Foto: RWO

En gjenganger i oppstartssamtalene, som føres med hver eneste frivillige som deltar, er «jeg ønsker å bidra, jeg vil gjøre noe» - og «jeg ser jo hele nyhetsbildet og alle behovene – og dette er noe jeg kan klare å bidra med innenfor mitt liv.»

Å være en god nabo er ikke en spesialkompetanse, noe vi overlater til eksperter – det er noe vi alle vet hva er og noe vi alle kan bidra med, som oss selv, slik vi er – midt i vårt eget myldrende hverdagsliv.

Vi kan låne ut verktøy eller ei sykkelpumpe, forklare veien til Ikea, ta en kopp kaffe, forklare hvordan en kjøper Ruter-billetter, forklare de kulturelle kodene rundt en norsk barnebursdag -  eller tolke et krevende brev fra det offentlige.

I møtet mellom mennesker forstår vi hverandre og kan møte hverandres behov. Med på kjøpet kommer språk, gjensidig forståelse – og kanskje også vennskap.

Gode naboer skaper en bedre by

Storbyen Oslo består av mange små grender og lokalsamfunn. Vi er alle noens naboer. De store flyktningeankomstene til Norge gir oss enda flere nye naboer.

Byen vår, bydelsgrendene våre og nabolaget vårt blir bedre for oss alle når vi alle forsøker å være gode naboer.  Refugees Welcome Oslo løfter arven fra Tøyen og fører dette videre i gode naboskap.

Frivillige i Refugees Welcome Oslo.

 

Powered by Labrador CMS