DEBATT

– Oslofjorden var lenge vår mest ressursrike fjord. Det er den dessverre ikke lenger, skriver Espen Søilen, direktør i Oslofjordens Friluftsråd.
– Oslofjorden var lenge vår mest ressursrike fjord. Det er den dessverre ikke lenger, skriver Espen Søilen, direktør i Oslofjordens Friluftsråd.

– Regjeringen må frede fisken i Indre Oslofjord

– Fiskeridirektoratet har nylig lagt frem et forslag om å stoppe fiske og fangst i Indre Oslofjord i 10 år. Dessverre er dette et nødvendig tiltak.

Publisert

Hvis vi skal lykkes med å gjenopprette bestandene av torsk og andre arter som sliter, er det et nødvendig tiltak å stanse fiske og fangst i Oslofjorden. Oslofjordens Friluftsråd forventer at regjeringen handler raskt.

Oslofjorden var lenge vår mest ressursrike fjord. Det er den dessverre ikke lenger. I Tiltaksplanen for Oslofjorden fremholdes langvarig overfiske som en av de viktigste årsakene til problemene, sammen med økt avrenning og overgjødsling. 

I 2019 ble det innført tiltak for å redde torsken, men dessverre har de ikke hatt målbar effekt. Derfor har Fiskeridirektoratet nå lagt frem et forslag med mer omfattende tiltak: Full stans i fiske og fangst innerst i Oslofjord og i nasjonalparkene Ytre Hvaler og Færder, i en 10-årsperiode.

Umulig med effektiv kontroll

Forslaget har solid støtte i forskningsmiljøene. På Oslofjordkonferansen i mars fremmet en gruppe forskere et opprop med krav om flere tiltak, blant annet etablering av 0-fiskeområder Indre Oslofjord og nasjonalparkene. 

I mai publiserte Havforskningsinstituttet en ny rapport om trusselbildet mot økosystemet i Oslofjorden. Her var fiske rangert som den viktigste utfordringen.

Hvorfor må all fisken fredes? Det er over 400.000 fritidsbåter i Oslofjorden og hundrevis fisker fra land daglig. Undersøkelser Fiskeridirektoratet har foretatt, viser mye ulovlig fiske i fjorden, også i gyteområder for torsken, hvor all fritidsfiske er forbudt mellom januar og mai. Så lenge fiske er tillatt på noen arter, vil det uunngåelig også bli fanget torsk som er fredet. Samtidig er det nærmest umulig med en effektiv kontroll. 

Et totalforbud i klart definerte områder, er mye enklere å håndheve og også betydelig enkelt å kommunisere. Ved et totalt fiskeforbud vil også selvjustisen blant folk flest være en viktig kontrollerende faktor. Bare slik kan vi få tilbake torsk og annen torskefisk, slik at vi i fremtiden igjen kan glede oss over torskefisket i Oslofjorden.

Mangler ikke på løfter

Oslofjordens Friluftsråd mener at regjeringen så langt har sviktet når det gjelder tiltak for fisken i Oslofjorden. Det mangler ikke på fagre løfter: I Hurdalsplattformen står det at regjeringen skal «sikre en bærekraftig forvaltning av fiskeriressursene i Oslofjorden.» 

I vinter skrev klima- og miljøministeren i brev til kommunene, at regjeringen skal «vurdere sterkere tiltak på fiskerisiden, både for yrkes- og fritidsfiskere. Dette for å bevare kysttorsken og et velfungerende økosystem.» 

Statsminister Støre uttalte til VG tidligere i sommer at «vi må se på andre tiltak for å slå ring om fiskebestanden. Dette kommer til å bli kontroversielt, men jeg tror vi må diskutere både yrkesfiske og fritidsfiske».

Hittil har regjeringen bevilget rause tilskudd til omlegging innenfor landbruket, og brukt utestemme overfor kommunene når det gjelder nitrogenrensing. Nå foreligger det et konkret forslag til tiltak fra regjeringens eget fagorgan, godt forankret i forskningsmiljøene. 

Oslofjordens Friluftsråd forventer derfor at regjeringen raskt følger opp med nødvendige tiltak.

Powered by Labrador CMS