Finanstilsynet mener det skjer for ofte at selskaper henter inn kapital ved såkalt rettet emisjon.

Finanstilsynet fant vesentlige feil ved føring av innsidelister på Oslo Børs

Finanstilsynet mener det for ofte foregår rettede emisjoner på Oslo Børs. De fant vesentlige feil ved føring av innsidelister hos selskaper.

Publisert

Feilene ble funnet ved flere utstederselskapers føring av innsidelister, skriver E24.

Det gjaldt blant annet vesentlige avvik mellom utstederselskapets og verdipapirforetakenes vurdering av på hvilket tidspunkt det forelå innsideinformasjon.

«Finanstilsynet har påpekt viktigheten av at reglene om markedssonderinger etterleves for å unngå at henvendelser til potensielle investorer vil kunne utgjøre ulovlig spredning av innsideinformasjon. Mottakere av slike forespørsler kan også risikere å ufrivillig havne i innsideposisjon med blant annet tilhørende handelsforbud», skriver Finanstilsynet.

I tillegg har de undersøkt frekvensen av rettede emisjoner på Oslo Børs, en måte å hente inn penger på som skal være et unntak snarere enn å forekomme stadig.

Rettet emisjon er når selskaper henter inn ny kapital ved at utvalgte aksjonærer får tilbud om å spytte inn penger i selskapet. Dermed reduseres eierandelen til aksjonærer som ikke deltar i emisjonen. 

I en fortrinnsrettet emisjon vil for eksempel alle eierne få tilbud om å spytte inn penger slik at alles eierandeler kan bli opprettholdt.

– Vi har vært opptatt av å få opp bevisstheten rundt bruken av rettede emisjoner og likebehandling av aksjonærene hos rådgiverne. Denne har vært for lav, og vi har fått dokumentasjon på at det har vært riktig å ta tak i dette, sier seksjonsleder Roy V. Halvorsen i Finanstilsynet til Dagens Næringsliv.

Tilsynet hos Oslo Børs er ventet å være ferdig gjennomført rundt midten av neste år.



Powered by Labrador CMS