Bakterien er funnet i én ferdig fuktet engangs vaskeklut fra en uåpnet pakke av vaskeklutproduktet «Oasis Bedbath, Unperfumed».

Fant farlig bakterie i engangs vaskekluter ved OUS. Kan gi pasienter alvorlig infeksjon

Oslo universitetssykehus (OUS) har påvist bakterien Pseudomonas aeruginosa i en pakke engangs vaskekluter, som ofte brukes til intensivpasienter i sykehus. Bakterien kan gi alvorlig infeksjoner og er påvist ved 33 norske sykehus.

Publisert

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som i en pressemelding varsler om OUS-funnet av smittekilden, Pseudomonas aeruginosa, i ferdig fuktede engangs vaskekluter.

Bakterien er funnet i én ferdig fuktet engangs vaskeklut fra en uåpnet pakke av vaskeklutproduktet «Oasis Bedbath, Unperfumed», fra produsenten Vernacare i England, varsler FHI.

— Utbruddet omfatter 239 pasienter

— Bakterien har utbrudd ved 33 sykehus i Norge omfatter nå 239 pasienter, skriver FHI.

— Pseudomonas aeruginosa er en vanlig forekommende bakterie som trives i vann og fuktige omgivelser, samt i sykehusmiljø.

— Den forårsaker sjelden sykdom hos friske, men kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar, advarer FHI.

Ifølge FHI varsles det fortsatt om nye tilfeller ved flere sykehus, så det kan være at flere enn 239 er blitt smittet.

— Det første tilfellet vi kjenner til ble oppdaget i oktober 2021 i Helse Nord, som oppdaget og ledet utbruddet i startfasen, før det ble kjent at det også var tilfeller i andre helse regioner, skriver FHI.

— Systematisk jobb for å finne smittekilde

Siden utbruddsbakterien ble identifisert i mange sykehus, gikk mistanken i retning av en felles ekstern kilde – et forurenset produkt eller medisinsk utstyr som var i bruk til mange pasienter.

Nå er altså mistanken trolig bekreftet gjennom funnet av bakterien i en gangs vaskekluter ved Oslo universitetssykehus.

— Folkehelseinstituttet har koordinert en utbruddsgruppe med fagpersoner fra alle helseregioner som har jobbet systematisk for å begrense utbruddet og finne smittekilden, skriver FHI.

Powered by Labrador CMS