FHI, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger jobber med å finne årsaken til utbruddet.
Foto: Lise Åserud / NTB
Oslo blant de rammede fylkene i nasjonalt salmonellautbrudd – dette er rådene
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at det er nasjonalt utbrudd av salmonellainfeksjon her til lands. Oslo er blant fylkene der smitten er påvist.
Personene som er smittet av mage- og tarmbakterien
Salmonella Napoli, ble syke fra slutten av august og frem til slutten av
september i år, men smittekilden er fremdeles ukjent, ifølge FHI.
Blant de syv registrert smittede så langt, er en person
hjemmehørende i Oslo. De øvrige rammede kommunene er Vestfold og Telemark (2),
Viken (1), Rogaland (1), Agder (1) og Innlandet (1).
De smittede fordeler seg i alderen 6 til 66 år, fire er
kvinner og tre er menn.
– Sannsynlig med bredt distribuert matvare
«Det er påvist bakterier som er
genetisk like hos alle de smittede, noe som tyder på en felles smittekilde», opplyser
FHI.
Hovedsakelig smitter Salmonella-bakterier
gjennom mat. Magesmerter, kvalme og eventuelt feber er de vanligste symptomene.
En infeksjon går vanligvis over av seg selv uten behandling, ifølge instituttet.
– Siden personene er bosatt i flere
fylker, er det sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er
distribuert bredt. De blir nå intervjuet for å kartlegge om de kan ha en felles
smittekilde, sier seniorrådgiver Liz Ertzeid Ødeskaug ved FHI i en pressemelding.
Råd for å forebygge smitte:
- Gjennomsteik eller gjennomkok mat som skal varmebehandles.
- God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.
- Unngå kontakt mellom matvarer som ikke skal varmebehandles, for eksempel salater, og matvarer som skal varmebehandles, for eksempel rått kjøtt.
- Skyll, vask og tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før de spises.
- Om du har diaré, bør du unngå å lage mat til andre.
Kilde: FHI
– Følger situasjonen nøye
FHI har satt i gang utbruddssetterforsking
i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, mikrobiologiske laboratorium,
Mattilsynet og Veterinærinstituttet.
– Det er for tidlig å si noe om
dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, og om vi vil klare
å finne smittekilde, men vi følger situasjonen nøye, legger FHI-rådgiveren til.
– Mattilsynet innhenter informasjon fra de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet til NTB.
Ifølge FHI, Salmonella Napoli er en
sjelden serovariant av Salmonella i Europa som i Norge har vært påvist tidligere,
men da bare som et enkelttilfelle.